szerző:
hvg.hu

Rogán Antalék helyett Kövér László házelnökként maga dobta vissza egy képviselő írásbeli kérdéseit.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda helyett maga Kövér László házelnök válaszolt az MSZP-ből kilépett Demeter Márta letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kérdéseire – úgy, hogy visszautasította azokat.

A már függetlenként a parlamentben ülő képviselő hat írásbeli kérdést intézett a Miniszterelnöki Kabinetirodához a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, de a hatból négyet Kövér László házelnök visszautasított arra hivatkozva, hogy

Dömötör Csaba államtitkár úr jelezte, hogy a „Kérdések a letelepedési kötvény konstrukcióval kapcsolatban” címmel, K/16667. számon a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez címzett írásbeli kérdésében foglaltak megválaszolása nem tartozik kormányzati feladatkörbe, ezért kérte a kérdés visszautasítását.

Magyarul a Rogán-minisztérium egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, ami egyébként nem újdonság, de korábban legalább maga Dömötör Csaba vette a fáradságot, hogy úgy válaszoljon a kényes kérdéseket firtató képviselőknek, hogy igazából nem is válaszol.

Demeter Márta a Magyar Nemzet szerint arra volt kíváncsi, miként fordulhatott elő, hogy egy héten belül három olyan offshore cég alakult meg a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban, amelyek később több milliárd forintos hasznot zsebelnek be a magyar letelepedési kötvényprogramon keresztül; hogy Rogán szerint hogyan fordulhatott elő, hogy az egyik offshore cég alapítási kérelme éppen egy nappal azelőtt érkezett meg a Brit Virgin-szigetekre, hogy Rogán Antal beadta a törvénymódosítási indítványát az Országgyűlésnek.

Kövér a Dömötör Csaba sugallta visszautasításában azt írta, a kormánynak nincs hatásköre vizsgálni, hogy egy héten belül hány külföldi cég kerül megalapításra, és ezeket nem lehet vizsgálni, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága által hozott döntéseket a hatalommegosztás elve alapján a végrehajtó hatalomnak nincs joga vizsgálni, ellenőrizni, és hogy a kormánynak nincs feladatköre két gazdasági szereplő közti szerződéseket vizsgálni sem.

A kormány által Rogán Antal előterjesztésére létrehozott letelepedésikötvény-program ezek szerint az elmúlt években kormányzati kontroll nélkül működött, holott az abban részt vevő offshore cégek óriási bevételre tettek szert.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!