szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Az ember mindig kíváncsi arra, hogyan gyűlik a pénze, ami majd nyugdíj-kiegészítésként szolgál. A Bankmonitor bemutatja, miként ellenőrizhető, hogy milyen hozamot ért el a választott önkéntes pénztár, és arra is ad néhány tippet, hogy mire kell figyelni az összehasonlításnál.

A nyugdíjra félretett megtakarítást célszerű kellő tudatossággal kísérni, így aktívan figyelni a befektetések alakulását és értesülni a velük kapcsolatos történésekről. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a takarékoskodó időről időre kerüljön tisztába az elért hozammal, és azzal is, hogy az más lehetőségekhez viszonyítva milyennek számít.

Ha a pénztárak hozamáról szeretne érdeklődni, ezt többféleképpen is megteheti, azonban kiindulásként a legfontosabb, hogy tisztáznia kell, milyen önkéntes nyugdíjpénztári portfólióval rendelkezik. Ebből a legtöbb pénztárnál 3 féle létezik, mégpedig a klasszikus, kiegyensúlyozott és a növekedési (ez az alapfelállás, előfordul, hogy ennél bővebb a paletta, vagy más neveken futnak a portfóliók). Ez azért fontos, mert a portfólió határozza meg, hogy a pénztár milyen befektetésekbe helyezi a befizetést (pénzpiaci eszközök, kötvények, részvények aránya), így ettől függ az elérhető hozam is.

A leggyorsabb módszer, hogy megtudja milyen hozamot értek el az egyes pénztárak, ha a jegybank weboldalát látogatja meg. Itt az egyes pénztárak elszámoló egységes nyilvántartását követheti nyomon, amit gyakorlatilag árfolyamként kezelhet akárcsak egy befektetési alapnál. Ebből könnyen kiszámolható, hogy egy adott időszakban mekkora volt a hozam. Egyszerűen megnézi, hogy milyen árfolyam mellett vásárolt (a dátum alapján), valamint hogy aktuálisan hol áll a portfólió. A befektetés és az árfolyam szorzata pedig megadja a választ.

Ha arra kíváncsi, hogy a pénztára az előző évben illetve hosszabb időre visszatekintve milyen teljesítményt mutattak fel, akkor a jegybank éves kiadványa lesz segítségére. Az egyetlen hátrány, hogy viszonylag mindig késve, csak a következő év tavasza környékén teszi közzé a jegybank az adatokat.

Itt alapos információkat kap a hozamokról, ráadásul könnyen össze lehet hasonlítani az egyes önkéntes pénztárakat saját számolás nélkül. Összevetni a pénztárakat pedig mindig úgy érdemes, hogy az azonos portfóliókat és a nettó (költségek levonása utáni) hozamot figyeli. Ugyanakkor az éves hozam mellett nagy hangsúlyt kell arra is fektetni, hogy 10-15 év alatt mire volt képes a pénztár. 

©

A fenti két hozamszámításnak a legfőbb hiányossága, hogy csak abban az esetben mutatja a tényleges hozamot, ha az év elején fizette be az adott évre szánt összeget. Ugyanakkor, ha havi szinten teljesíti a befizetéseket, akkor minden hónapra különböző hozam vonatkozik, hiszen eltér a viszonyítási időpont is az eltérő befektetési időpontok miatt. Még a napok is számítanak, így annak is jelentősége van, mikor érkezik a befizetés, hiszen 2 munkanap, amíg a pénztár számlájára megérkezik, majd az ügyfél számlájára elkönyvelődik.

Ugyanakkor a pénztár minden év elején egy kimutatást is küld, amiből a legfontosabb információk kiderülnek (mikor történtek a befizetések, költséglevonások, egyenlegünk nagysága). Ezt érdemes áttanulmányozni alaposan, hiszen ez a legjobb módja, ha a befektetése eredményességét vizsgálná meg.

Összességében a tudatosság a legfontosabb az önkéntes nyugdíjpénztár kapcsán is, mint bármilyen befektetésnél. Ne felejtse el, hogy a vonzóbb 1 éves teljesítmények miatt nem érdemes pénztárat váltani, mindig a hosszú távú hozamokra érdemes a döntést alapozni. Megéri annak is utánajárni, hogy pontosan mibe fektet a portfólió, amit könnyen meg lehet tenni az adott pénztár honlapján szereplő információk alapján. Előfordulhat, hogy becsúszik egy-két gyengébb év is. Ilyenkor se essen kétségbe, nézze meg a pénztár éves beszámolóját, jelentéseit, amiből kiderül, hogy mi okozta a gyengélkedést (például a részvénykitettség nőtt meg, egy tőzsdei visszaesés előtt).

Nézze meg, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést érhet el a takarékoskodással! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét