szerző:
hvg.hu

Kisebb döccenőkkel, de jól indult el a 3-as metró felújítása miatti pótlás. Úgy volt, hogy decembertől sok ételautomata leáll, de aztán a képviselők észbe kaptak. Az infláció csak 2,2 százalékos, mi pedig utánajártunk, miért érezhetik ezt mégis magasabbnak a legtöbben. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elindult a 3-as metró felújítása, a metrópótlás pedig az első néhány napján jól vizsgázott. A menetidő valóban hosszabb lett ugyan, de a gigantikus dugók elmaradtak. Persze így sem volt minden tökéletes: a feszes menetrendet gyakran nem tudják tartani a pótlóbuszok, a sofőröknek pedig a csúcsidőben arra sincs idejük, hogy kiszálljanak a járműből. A Váci út sem a legjobb, szétrázza a metrópótló buszokat, sőt, az egyik csomópontban még az útburkolat is megsüllyedt. Az igazán nagy baj nem a pótlással van, hanem az egész felújítással: a 137,5 milliárdosra tervezett projekt után is megmarad a régi irányítórendszer, új kijárók nem épülnek, a 20 állomásból csak 12 lesz akadálymentes, a vonal meghosszabbítása pedig fel sem merült.

A BKV-t sokan kritizálták, amiért nem sűrítette a metrópótlás idején a 12-es és a 14-es villamosokat. Mint megtudtuk, ennek nem a spórolás az oka, hanem az, hogy nincs elég ember, aki azokat vezetné. A kormány eközben beadott egy törvényjavaslatot, amely 2019 végére országos közlekedési jegyrendszert hozna létre, Tarlós István fölé pedig kineveztek egy közlekedési kormánybiztost, amit ő egyébként üdvözölt.

Önnek hogy tetszik eddig a metrópótlás?

Haladékot kell adni, hogy decembertől is tovább üzemelhessenek az étal- és italautomaták. December 1-jéig kellene ugyanis beszerelni a gépekbe az automata felügyeleti egységeket, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára mutatják a berendezéseken átmenő forgalmat. A kütyüket szállító cégekkel viszont már hónapokkal ezelőtt szerződni kellett volna ahhoz, hogy a tél első napján elindulhasson a rendszer.

Miután kikerült a hír erről, a parlament törvényalkotási bizottsága elfogadott egy módosítót az adózás rendjéről szóló törvényjavaslathoz. Ha ez jövő kedden átmegy a parlamenti többségen is, akkor a nemzetgazdasági miniszter külön rendeletben határozhatja meg, hogy december 1-je helyett mikortól vonatkozik majd a szabály az ételautomaták üzemeltetőire is.

Kiknek adna még haladékot?

Évi 200 millió Túró Rudit gyártanak Mátészalkán, a magyar vásárlók 74 százaléka rendszeresen fogyaszt az édességből. Szautner Péter, a FrieslandCampina magyarországi vezetője szerint van hova fejlődni, a tejtermékek fogyasztása idehaza nagyon messze van az európai átlagtól, igaz, a magyarok vevők az újdonságokra.

©

Az üzemben tett látogatásunkon végigkövethettük azt a húsz perces folyamatot, amennyit egy termék legyártása igénybe vesz a friss túró bekeverésétől a munka végéig. Aki pedig azt hiszi, hogy neki már nem lehet újat mondani a Túró Rudiról, itt teheti próbára a tudását.

Milyen gyakran eszik Túró Rudit?

Hivatalosan 2,2 százalékos az infláció – de aki úgy érzi, hogy jobban drágult az élet, mint amit a KSH mond, annak jó eséllyel igaza van. Az inflációs rejtély egyik fő oka a lakásárakban keresendő, ezek például nem szerepelnek a fogyasztóiár-statisztikákban. A háztartási, elektronikai eszközök vagy bútorok gyors cseréjének hatásait sem tudja jól követni a statisztika.

A legnagyobb áremelkedést éppen a tudatos fogyasztók érzékelik. Ők rendre azzal szembesülnek, hogy jóval mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk, mint azoknak, akik beérik nagy szériában gyártott, régóta bejáratott eszközökkel.

Hogyan változtak az ön kiadásai?

A hét képe: ennyire vízfejű a magyar gazdaság - a legnagyobb árbevételű, a HVG Top 500 összeállításába bekerült cégek megyénkénti eloszlása.

©

Versenyezhet-e a felújított panellakás az új építésű lakóparki otthonnal? Erről gyűjtöttünk össze szakmai érveket és ellenérveket. Nem feltétlenül a ház minősége jelenti a legnagyobb különbséget, sokkal inkább a környezet kialakítása. Az új építésű, sokszor a lakótelepekhez hasonlóan sűrű beépítettségű, monoton tömbökből álló társasházak viszont nem felelnek meg a lakópark klasszikus fogalmának, sőt, praktikus szempontból nézve még az óvodával, kisbolttal, gyógyszertárral ellátott lakótelepekkel szemben is hátrányba kerülhetnek. A panelek klasszikus problémáit pedig ismerjük: a dugaljakon nemcsak a hang, hanem a cigarettafüst is átjön, hangszigetelni pedig szinte nem is érdemes.

Panel vagy lakópark?

Bukta az ingyen kéményseprést, aki a családi házába jelentette be a vállalkozását. Ráadásul hiába kicsi, vagy épp alvó a cég, a kéményseprők a szolgáltatás teljes díját bevasalják a ház tulajdonosán. Részletfizetésre, kamatmentes halasztásra van lehetőség, de azt kérvényezni kell.

Miután a parlamenti többség újra elfogadta a kéményseprőtörvényt, amelyet Áder János egyszer visszaküldött, a családi házakban megszűnt az évenkénti kötelező ellenőrzés. A kivétel az a helyzet, ha a családi házban egy gazdasági társaság vagy egy egyéni vállalkozás bejegyzett székhelye van – ekkor kötelező az ellenőrzés, és még fizetős is. A Belügyminisztérium értelmezése szerint a díj megosztására, csökkentésére a magánhasználatra tekintettel sem ad lehetőséget, vagyis hiába csak egy sufni a székhely egy többszobás házban, ahol többen is élnek egy fedél alatt, a teljes költséget a cég köteles állni.

Mi lenne a jó megoldás a kéményellenőrzésre?

Kézzel írt segélykérő üzeneteket találtak a ruhák zsebében az isztambuli Zara-üzletek vásárlói.  A cetliket a ruhákba, a ruhák zsebébe rejtették, és az állt rajtuk: „ezt a darabot, amit most meg fog venni, én készítettem, de nem fizettek ki érte”.

A segítséget, támogatást kérő papírdarabokat a török Bravo Tekstil nevű cég munkásai írták. A Mango és Next láncnak is bedolgozó céget hirtelen bezárták, és több havi bérrel tartozik a dolgozóinak.

Ön milyen titkos üzenetet olvasna szívesen?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől