szerző:
Gyenis Ágnes

Nem mérik azonos mércével a Quaestor többnyire nem is létező értékpapírjait megvásároló kisbefektetőket. Míg sok károsult reménytelenül fut a milliói után, körülbelül háromszáz befektetőt teljes egészében kifizetnek.

Váratlan fordulat állt be a központi Quaestor-cég, a Quaestor Pénzügyi és Tanácsadó Zrt. felszámolásában: a hvg.hu birtokába került friss, második közbenső mérlegből az derül ki, hogy a cégtől fiktív értékpapírt vásároló befektetőket száz százalékban ki tudják fizetni, megelőzve például az adóköveteléseket. Erre összesen 9 milliárd forint jut, amiből 7 milliárdot kapnak a befektetők, kettőt pedig a Befektető-védelmi Alap, illetve a Kárrendezési Alap, amelyek esetenként ezeket az ügyfeleket is kártalanították.

Rosszul jártak azonban nagyjából kétszázan, akik a speciális, Quaestor-törvény szerinti kártalanítást választották. Miközben ugyanis rendszerint nem kaptak teljes kielégítést, hitelezői jogosítványaik a felszámolásban az alapra szálltak át. A jó hír után azonban a tényleges kifizetésre még várni kell, arra csak a közbenső mérleg bírósági elfogadása után, legkorábban 2018 tavaszán kerülhet sor.

Sajátos befektetői körről van itt szó. A Quaestor-csoport 2015. tavaszi bedőlésekor körülbelül félezer olyan befektető ragadt be, akik a semmilyen pénzügyi jogosítvánnyal nem rendelkező központi holdingtól vásároltak úgynevezett opciós kötvényt. Ezek az ügyfelek többnyire táskában hoztak be készpénzt – nemegyszer tízmilliókat –, s azt az ígéretet kapták, hogy fél évre tíz, egy évre pedig akár 40-50 százalékos hozamot érhetnek el, miközben a banki kamatok rohamosan közeledtek a nulla felé. Értékpapírszámlát nem nyitottak nekik, a velük kötött opciós szerződésben pedig vagy egy kreált értékpapír-azonosítót adtak meg, vagy egy olyan kötvénysorozatét, ami már rég kifutott.

Ha valaki fél év után ki akart szállni, azt – egészen a csődig – kifizették, de a zömüket inkább meggyőzték arról, hogy a hozammal együtt forgassák vissza a pénzüket. Az így begyűjtött tízmilliárdokat a Quaestor Pénzügyi és Tanácsadó Zrt. nem tartotta nyilván a könyveiben, hanem utólag követhetetlen módon áramoltatta különböző helyekre – kölcsönadták az éppen pénzszűkében lévő Quaestor-leánycégeknek vagy nemes egyszerűséggel felélték. Emlékezetes, hogy a Quaestor-főmogul Tarsoly Csaba elleni egyik vádpont az, hogy a holding kasszájából több mint egymilliárd forintot hordott el, ki tudja hová.

Az egyedi, opciós konstrukciót a Quaestor egyik regionális vezetője, a győri illetőségű Farner S. Balázs menedzselte, főképpen a saját működési körzetében, Győrben, Veszprémben, Székesfehérvárott. Ügyfelei helyi vállalkozói potentátok voltak. Utólag nem volt könnyű dolga annak, aki e pilótajátékba belekeveredett és el akarta ismertetni a követelését. Sokan közülük bejelentkeztek a Quaestor Értékpapír felszámolásába, ami elsőként indult el. A holding a brókercég függő ügynöke volt, amely csak annak a nevében árulhatott volna értékpapírokat az irodáiban. Az említett opciós kötvényesek szerződéseiben azonban a brókercég egyáltalán nem szerepelt, ezért arról, hogy lehetnek-e ők hitelezők ebben a felszámolásban is, a bíróságnak kellett döntenie. A bírósági döntés volt az előfeltétele annak is, hogy részt vehessenek a speciális kártalanításban, amiről csak most derült ki: aki közülük elfogadta azt, annak bizony hátrányos volt.

Quaestor-károsultak tüntetése 2015 áprilisában
©

De honnan szerzett annyi pénzt a Quaestor Pénzügyi és Tanácsadó Zrt. felszámolója, amiből ki tudja fizetni az opciós kötvényeseket? Miközben a holding ingatlan- és értékpapírvagyonának a nagy része bűnügyi zár alatt van, a végelszámolás alatt álló leányvállalatokból folydogál be pénz, eddig tízmilliárd forint. Legelsősorban is a korábbi nagyreményű DunaCity ingatlanegyüttesből, amit ugyan az előzetes várakozásokhoz képest legalább tízmilliárd forinttal alacsonyabb áron, csupán 18 milliárdért adott el a végelszámoló, de ebből 9 milliárd a holdingnak jutott. (További pár százmillió egyéb egykori ingatlanok, például a szegedi vagy a budai Normafa melletti hotelek értékesítéséből folyt be.) A DunaCity jó eladásában az egész Quaestor-kötvényesi tábor reménykedett, utolsó szalmaszálnak hitték, amelynek a vételárából mindegyikük részesülhet, akinek még követelése van. Hideg zuhany lesz most a számukra, hogy az amúgy is kevesebb milliárdokat teljes egészében azok az opciós kötvényesek vihetik el, akiknek még értékpapírszámlájuk sem volt.

„Ez az egész egy hihetetlenül etikátlan, szabályok nélküli szerencsejáték színezetét hordozza. E játékban voltak jobban informáltak és mezei gyalogok. Utóbbiak azt hitték, egy, az állami hatóságok által felügyelt pénzügyi intézménytől vettek kötvényeket. Most újabb hátrány éri őket” – reagált minderre Deteky Gábor, egy, az őt ért kár miatt az állam felelősségének a megállapításáért pert indító, nem opciós kötvényes ügyvédje.

Közben a holding egyéb, nem kötvényes hitelezői (adóhatóság, önkormányzatok, cégek) is reménykedhetnek még. Az ő hitelezői igényeik közül 20 milliárd forintnyit fogadott be a felszámoló, s további 80 milliárd miatt perek folynak. Az említett közbenső mérlegből kiderül, hogy a felszámoló még körülbelül 3,5 milliárd forintnyi követelést tud behajtani, amit a kielégítésükre fordíthat. Pereket a felszámoló is indított, hogy visszaszerezze a holding kinnlevőségeit, például a Quaestor érdekeltségeinek adott hiteleket. Köztük a mostanra Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe került mátrai Lifestyle Hotel korábbi üzemeltetőjének, a Bérc Hotel Kft.-nek adott csaknem egymilliárd forintot. Pereskedik a brókercéggel is, amelynél a holding több mint félmilliárd forintnyi értékpapírt tartott, de nem kaphatja meg. Paradox módon azért nem, mert a brókercsőd-hullám után, épp a kisbefektetők védelmére hivatkozva, úgy módosították a jogszabályokat, hogy egy felszámolásra jutott értékpapír-kereskedő többségi tulajdonosának a vagyonát nem lehet kiadni. Igen ám, de nem számoltak azzal, hogy a tulajdonos is csődbe mehet és annak is lehetnek kisbefektetői.

Beperelte a felszámoló Tarsoly Csabát is. Szerinte ugyanis Tarsoly kártérítési felelősséggel tartozik azért, mert a most jogosnak tartott hitelezői igények közül várhatóan 17 milliárd forintnyit nem fog tudni kifizetni. Ám, miközben Tarsoly a felszámolóval az utóbbi szerint nem működik együtt, korábbi, rendőrségi vallomásaiban elmondta, hogy a DunaCity mint önálló városrész terveire, továbbá egészségügyi- és filmipari befektetésekre „nagyon nagy”, illetve „óriási” pénzek, tízmilliárdok mentek el. A felszámoló megpróbált ezeknek utánajárni, de az esetek többségében nincs nyomuk. A 2005 óta összegyűjtött banki átutalásokból annyi azért követhető, hogy a holding körülbelül hétmilliárd forintot utalt ki külföldi – szingapúri, amerikai, szlovák, német, olasz, liechtensteini – cégek számláira. Csakhogy, a holding felszámolását eleve csak a csőd után több mint fél évvel, 2015 decemberében rendelték el, s mire a felszámoló a külföldi cégek nyomára bukkant, azok zöme megszűnt, a számláikat bezárták, a pénz eltűnt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Máig a halott barátjával chatel egy nő, és nincs benne semmi természetfölötti

Máig a halott barátjával chatel egy nő, és nincs benne semmi természetfölötti

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel