szerző:
MTI/hvg.hu

A beterjesztő Szolidaritás a Bibliára hivatkozik.

Jóváhagyta a lengyel parlament a nagyboltok vasárnapi nyitvatartását korlátozó törvényt, jövő márciustól léphet életbe a boltzár. A boltzár 2018 márciusától minden hónap második és harmadik vasárnapján, 2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap kötelező lenne.

A szejm 460 tagú alsóházában 254-en szavaztak a bevezetésre, 156-an voltak ellene. A jogszabály még a szenátus és a lengyel államfő jóváhagyására vár.

Nem vonatkozna a boltzár a pályaudvarokon, illetve a benzinkutakon működő boltokra, valamint az olyan kisebb üzletekre, mint a cukrászdák, a pékségek. Nyitva tarthatnának az élelmiszert forgalmazó nagykereskedelmi raktárak is. Az erre vonatkozó előírásokat a szenátusi vita alatt még pontosíthatják.

A jogszabály nem vonatkozik az internetes boltokra, erről a kitételről Varsó az Európai Bizottsággal egyeztet majd.

A törvény tervezetét tavaly ősszel terjesztették elő a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás részvételével létrejött polgári kezdeményezés hatására. A Szolidaritás a történelmi, még az 1980-as megalakulásakor megfogalmazott követelményeire, az egyházi tanításra és több nyugat-európai megoldásra is hivatkozva szorgalmazta a teljes vasárnapi zárva tartást, átmeneti időszak nélkül.

Ezt a szándékot a szavazást követő sajtóértekezletén a szakszervezet képviselője fenntartotta, de elégedett volt a tervezet jóváhagyása miatt.

A parlamenti vitában több ellenzéki képviselő ideologikusnak minősítette a törvényt. Azzal is érveltek, hogy ez negatív hatással lehet az ország gazdasági helyzetére. Többen utaltak arra, hogy Magyarországon tavaly a boltzárat visszavonták.

Az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 viszont támogatta a Szolidaritásnak a minden vasárnapra kiterjedő követelményeit. A tömörülés képviselője, Jaroslaw Porwich pénteken a Radio Wnet lengyel internetes rádiónak adott interjúban elutasította, hogy a törvénynek negatív gazdasági hatása lehetne. Szerinte az egy éves boltzár alatt is tisztes gazdasági növekedést jegyeztek Magyarországon.

Nálunk a boltzár alig egy évig tartott, az intézkedést végül azután vonta vissza a kormány, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett a kérdésről. Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter akkor azt mondta, Magyarországon megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!