szerző:
hvg.hu

A magyar exportnak kis hányadát adták csak a kereskedőházakon keresztül összehozott bizniszek.

Bár 2015 tavaszán Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy júliusban elindul a déli nyitás stratégiája, amelynek fókuszában Afrika és Dél-Amerika áll, és ennek keretében hat új kereskedőházat nyitnak Angolában, Etiópiában, Kenyában, Chilében, Ecuadorban és Peruban, a külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) most több mint egytucatnyi kereskedőházat zár be, köztük az említett országokat lefedő irodákat is írja a 24.hu.

A minisztérium az Együtt alelnökének, Hajdu Nórának a közérdekű adatigénylésre adott válaszában ismerte el, hogy az MNKH októberi, illetve decemberi hatállyal megszüntet öt latin-amerikai, négy afrikai, négy ázsiai és egy európai kereskedőházat. Az afrikaiak bezárása már korábban is kiderült.

A 24.hu kérdésére, hogy miért zárják be a kereskedőházakat, a külügy nem válaszolt, az MNKH pedig a kormányközeli Magyar Idők egyik cikkét küldte el válaszként, amelyben az áll, hogy Afrikában fennmarad többek között a szudáni, Latin-Amerikában pedig a mexikói kereskedőház is, holott a külügy ezt is a bezárandók között említette. Afrikában így csak Algériában és Egyiptomban, Latin-Amerikában csak Argentínában és Kolumbiában marad fenn a jelek szerint kereskedőház.

Noha az MNKH, illetve a külügyminisztérium a magyar export növekedésével érvelt a kereskedőházak mellett, és korábban többször adtak hírt arról, hogy például magyar naposcsibéket visznek Eritreába, a multinacionális nagyvállalatok, mint az Audi vagy a Mercedes exporttevékenysége sokkal inkább meghatározzák a magyar gazdaság kivitelét, mint azok a kisebb cégek, amelyek esetleg az MNKH segítsége nélkül nem ütöttek volna nyélbe üzleteket külföldi partnerrel. Afrikába és Latin-Amerikába a magyar export mindösszesen 2-3 százaléka megy (miközben az EU tagországaiba 80 százalék), vagyis relatíve kis piacok a magyar áruk számára a déli nyitás célországai.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy a kereskedőházak nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmény hiányával, zavaros kapcsolatrendszerrel működtek, holott a most bezáró intézmények havonta durván 36 millió forintba kerültek összesen, így pedig a nyitásuk óta durván 600 millió forintnyi közpénzt égettek el ezekre.

Kereskedőházak mellett egyébként nagykövetségek nyitását is belengette Szijjártó, de a négyből csak egy helyen, Ecuadorban sikerült összehozni egy teljesen működő nagykövetséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson