szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 36 méteres lesz a budapesti állatkertbe tervezett biodóm legmagasabb pontja, vagyis meghaladja majd a Nagyszikla magasságát. A tetejét nem üveggel, hanem kétrétegű telflon fóliával fedik be, ami az állatkert igazgatója szerint a legjobb hang- és hőszigetelő. Persányi Miklós a Liget Budapest blognak adott interjút.

Az állatkert területe az elmúlt években 111 ezer négyzetméterről 190 300 négyzetméterre nőtt, miután megkapták az egykori Vidám Park területét valamint a toxikológiai intézet egykori épületét, amelyben annak idején laktanya és istálló volt. Szintén az állatkerthez került az egykori Varannó utca, az a sikátor, amelyen a Vágány utca felé lehetett kijutni a Ligetből, amíg az ezredfordulón a vasút fölötti gyaloghidat le nem bontották.

A rossz állapotban lévő épületeket lebontották, és 2014-ben ideiglenes jelleggel alakították ki a Holnemvolt Parkot, amelyet azóta bezártak. Megkezdődött ugyanis az építkezés az átvett részen, ahol kialakítják a Pannon Parkot, benne a legnagyobb attrakcióval, a biodómmal.

A tervek szerint tavasszal újranyitják a parkot, méghozzá Holnemvolt Vár néven, amelynek legfőbb célcsoportja a 2-8 év közötti gyerekek illetve családjaik lesznek. Ebben viszont nem lesz benne a Hullámvasút, mert az a Pannon Parkhoz tartozik majd. A Várban központi épületében lesz a Hétpróba Palota, amelyet Macskaköves Udvar vesz majd körbe kézművesekkel, istállóval. Ide tartozik majd az Europa Nostra díjas, régi Schäftner-féle Körhinta is.

Az első biodómot Montreálban hozták létre az olimpia után, egy felhagyott sportcsarnokban, Európában pedig 1988-ban létesítették az első ilyet egy magánállatkertben, a hollandiai Arnhemben.

A budapesti építmény formája Persányi Miklós szerint korallzátonyra emlékeztet, és ez a nyílt pályázaton kiválasztott építésziroda döntése volt. Az épület magasságánál egyedült annyit kértek, hogy férjenek el benne méretesre növő fák is, ne kelljen néhány évente kivágni azokat, mint a régi Pálmaház pálmáit – olvasható az interjúban.

A másfél hektár alapterületű, legmagasabb pontján harminchat méter magas biodóm nagyobb lesz a Nagysziklánál, amelynek 34 méteres a legmagasabb csúcsa – reagált az igazgató azokra a kritikákra, hogy az építményt túl magasra tervezték.

A projekt becsült végösszege 20,8 milliárdról 32,7 milliárdra nőtt, ez csak a biódom építésének költsége, ebben az állatok és a növények ára nincs benne. A korábbi, 20,8 milliárdos kalkuláció még a négy évvel ezelőtti árakra vonatkozott, azóta emelkedett például az építőipari költségszint, az anyagok is drágábbak lettek – magyarázta.

Az egész Pannon Park projekt költsége 43,7 milliárdot tesz ki a mostani számítások szerint, ebben benne van a növények, a parképítés, a közművek, az állatok, a berendezések és a felszerelések költsége. De tartalmazza a Hullámvasút rekonstrukcióját is. A kibővült Állatkert 19 hektáros területéből 1,6 hektárnyit fog a biodóm elfoglalni – tette hozzá.

A biodóm tetején nem üveg, hanem teflonból készülő fólia lesz, pontosabban egy térbeli acél rácsszerkezetre kétrétegű fóliapárna kerül, a rétegek közt levegővel. Ez a levegőpárna a legjobb hang- és hőszigetelő, miközben átengedi a fényt.

Az állatok között a tervek szerint hét-nyolc elefánt lenne. Több medencét helyeznének el a biodóm területén, a nagy tengeri medence 1,7 millió literes lesz. A kiállítás körülbelül a tízmillió évvel ezelőtti világot fogja bemutatni, amikor Budapest vidéke tengerparti vidék volt, a pesti síkságot tenger fedte, a budai hegyvidék illetve a Börzsöny pedig ennek szigeteiként emelkedett ki. Lesznek a biodómban cápák is, de ezek számáról még nem döntöttek – derül ki az interjúból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!