szerző:
hvg.hu

Még ebben a hónapban Bécsbe készül Orbán Viktor, hogy tárgyaljon az új osztrák kormánnyal, azt azonban nem tervezik, hogy Ausztriát felvegyék a visegrádi országcsoportba – derült ki a magyar és a lengyel miniszterelnök budapesti találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Konkrét és nem annyira konkrét gazdasági kérdésekről és az EU-ban várható vitákon képviselendő közös álláspontról tárgyalt Budapesten a lengyel és a magyar kormányfő – Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján legalábbis ezt hangoztatták.

És azt: a két ország között hagyományosan és most is remek a barátság. Ennek a jele az is, hogy a decemberben kinevezett lengyel miniszterelnöknek épp ez az első kétoldalú találkozója, amely Orbán Viktor szerint egyben remek évkezdet is – egy olyan év előtt, amely kemény vitákat tartogat elsősorban az Európai Unióban. A magyar kormányfő felidézte: 2018-ban – a jövő évi uniós választási év előtti utolsó teljes esztendőben – olyan kérdéseket kell lezárni, mint a bevándorlási politikával kapcsolatos vita.

Ezzel kapcsolatban újdonságot egyik politikus sem mondott, többször elismételték viszont, hogy

  • kiveszik a részüket az európai határvédelmből,
  • elutasítják a kvótarendszert, amely látványos kudarcot vallott
  • nem megoldás a bevándorlók betelepítése.

Ennél érdekesebb volt az az okfejtés, amelyet a két ország – és Közép-Európa gazdasági erejéről tartott Orbán Viktor.

Egyikünk sem akar a németek pénzéből élni

– ezúttal ezekkel a szavakkal magyarázta a miniszterelnök azt, hogy Magyarország és Lengyelország gazdaságilag annyira erős „motor” az EU-ban, hogy „képesek a saját lábukon megállni”. És „többet adunk hozzá az európai unió erejéhez, mint bárki gondolta volna a csatlakozáskor, 2004-ben”.

Mindennek – erősítette meg Mateusz Morawieczki – az idei év másik fontos vitájában lehet majd szerepe. Abban, amelyik az EU 2020 utáni költségvetéséről szól. A várhatóan februárban induló eszmecserében fontos szerepe van annak, hogy Nagy-Britannia kilépése miatt kevesebb forrást tudnak szétosztani az országok között. A politikus szerint ebben a kérdésben is közös álláspontra van szükség a két ország között, annál is inkább, mivel számunkra ez nem csupán gazdasági, de az ott élők miatt társadalmi kérdés is.

©

Tárgyaltak a két ország gazdasági kapcsolatáról is, köztük a kereskedelem erősítésén túl azokról a nagy infrastrukturális beruházásokról, amelyeket utoljára két éve, még az előző kormányfővel zajlott budapesti tárgyalásán ígértek meg a felek. A legemlékezetesebb ígéret a Miskolcot és a lengyelországi iparvidéket összekötő autópálya megépítéséről szólt. Most Orbán Viktor annyit mondott: megállapodtak nagy projektekről is.

A közép-európai országok erejéből fakad az is a vezetők nyilatkozata szerint, hogy ugyan erősebb együttműködésre törekszenek a régió országaival, de nem kívánják bővíteni a V4-országcsoportot. Az erre vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt is elmondta, hogy igyekszik szoros viszonyt kiépíteni az új osztrák kormánnyal, ennek jegyében még ebben a hónapban Bécsben kíván tárgyalni.

„Ausztria egy példa arra, hogy Európában a demokrácia működik: helyreállt a demokrácia, mert az osztrákok egy olyan kormányt választottak, amely hozzájuk hasonlóan nem akar bevándorlókat” – tette hozzá a kormányfő.

A bő egy órás, történelmi összefoglalókkal tűzdelt sajtótájékoztatón egy dologról nem esett egyetlen szó sem: Brüsszelről és arról, hogy az Európai Bizottság a lengyelek ellen vetette be először az atombombának nevezett, az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást.

Az Európai Bizottság december 20-án jelentette be, hogy a jogállamiság megsértése miatt az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás keretében az Európai Bírósághoz fordul. A közvetlen indok a lengyel igazságügyi reform egyik pontja, amely alapján nyugdíjazzák a 60, illetve 65 évet elért bírákat. Hasonló eljárást az Európai Parlament már kezdeményezett Magyarországgal szemben is, Brüsszelben azonban többször hangsúlyozták: nem tesznek egyenlőségjelet a két kormány közé. Amíg Budapestnél konstruktív hozzáállást látnak, a varsói vezetéssel az elmúlt két évben nem sikerült tárgyalni a felvetett problémákról.

Ennek jegyében Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök január 9-re meg is hívta Mateusz Morawieckit – ezt a vizitet előzte be Orbán Viktor. A magyar kormányfő korábban jelezte: ha a tagállamok vezetőinek csúcsszerve, az Európai Tanács elé kerül a kérdés, ő biztosan megvétózza a 7. cikk legsúlyosabb pontját, a szavazati jog megvonását Lengyelországtól.

Ez most nem került szóba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Ledobta az atomot Brüsszel a lengyelekre

Példa nélküli a 7. cikk szerinti eljárás, amelyet az Európai Bizottság a jogállam súlyos megsértésével indokol. A Fidesz elképesztőnek tartja a döntést, és közölte, megvédi Lengyelországot.

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple