szerző:
hvg.hu

Tovább gyűrűzik az Elios-botrány, a rezsibiztos szerint beavatkozik a választásba, aki olcsóbb gázt kínál az államnál, a GE Lightningból pedig Tungsram lehet. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hét céget és több magánszemélyt nevezett meg az OLAF az Elios-ügy érintettejeként. A jelentés szerint a csalás szervezőit a tanácsadók között kell keresni. Az Eliost szerintük két módon hozták előnyös helyzetbe: irányított tenderfeltételek révén, továbbá úgy, hogy hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem. A zalaegerszegi példán azt is részletesen láthattuk, hogyan manipulálták az árakat. Egymástól független jelentkezők dokumentumait például ugyanazon a számítógépen írták, a pályázat árazásához pedig az Elios egyik beszállítójától kért segítséget a város. Az is kiderült, hogy Vácon az Elios még az új lámpákat is kicserélte.

©

Miután kiszivárgott a jelentés, Lázár János meg is találta a felelőst: szerinte Simicska Lajos az. Meg is üzente neki, hogy behajtják az Eliost a vizsgált időben még tulajdonló Közgépen a pénzt, ha az EU büntetne. Ám kiderült, hiába volt az akkor még Orbán Viktor jóbarátjának számító Simicska tulajdonában az Elios, a nagy pénzt Tiborcz István cégei vették ki belőle. A miniszterelnök veje – aki érettségivel aratta a szédületes gazdasági sikereit – még 2015-ben el is adta a cégét, erről az üzletről pedig most kiderült, hogy 3 milliárd forinttal gazdagította Tiborczot.

Önt mivel tudnák még meglepni?

Olcsóbban adja egy multi a gázt, mint a rezsicsökkentő állam. Az E.On hétfőn közölte, hogy azoknak, akik legalább havi 25 ezer forintos számlát hoznak össze – egy családi házban már könnyedén lehet ennyi a rezsi -, havonta minimum ezer forinttal olcsóbban kínálja ez után a gázt. A cég magyarázata egyszerű volt: nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabad piacon veszi a szénhidrogént.

©

Eddig ez egy egyszerű üzleti hír lett volna, csakhogy megjelent Németh Szilárd. A rezsibiztos arról beszélt: az E.On beavatkozik a választásba Brüsszel oldalán. Majd a cég egy kínos közleményben magyarázkodott arról, hogy nem is mindenkinek kínálnak olcsóbb gázt – pontosan úgy, ahogy az már korábban is kiderült. A kormány nevében pedig egy helyettes államtitkár, Kádár Andrea Beatrix beszélt arról, hogy a sajtó félreértelmezte az E.On ajánlatát, a cikkek valódi állításait azonban ő sem cáfolta. Az MSZP frakcióvezetője pedig kiperelte az oroszokkal megkötött szerződéseket, és azzal állt elő: 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet fizetett, mint ha az állam engedte volna, hogy a beszerzési árak csökkenése megjelenjen a lakossági árakban.

Ki lesz a következő, aki beavatkozik a választásba?

Sokként éri az egyetemről kikerülő fiatalokat, ahogyan belekeverednek az uram-bátyám rendszerbe – erről beszélt Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt, Márki-Zay Péter fórumán. A saját lánya példáját említette, akit több év londoni munka után meglepett, hogy itthon még mindig inkább az számít, akár pozitívan, akár negatívan, hogy ki az apja.

Bod Péter Ákos
©

Az MNB egykori elnöke egy régi interjújáról is beszélt: négy éve azt mondta, nem szeretne olyan országban élni, „ahol két napszemüveges ember megjelenik és elkéri a cégemet”, most pedig egy hét alatt három embertől is hallott olyan történetet, hogy megkérték őket, adják el a prosperáló cégüket, vagy „majd meglátják, mi következik”.

Mi a megoldás?

A hét képe: mintha váratlanul érte volna Budapestet a metrópótlók megjelenése, sokszor a sávok felét kátyúk foglalják el.

©

San Franciscóban jártunk, a Google vállalkozókat segítő képzésén. A világ legnagyobbra nőtt startupjának mentorprogjamján egy magyar cég, a videótartalmak hatásait a szemmozgás és más paraméterek alapján elemző Synetiq vesz részt.

A huszonnégy részt vevő cég gyakorlatilag reggeltől estig, egy-két órás váltásokban jár egyik programról a másikra. Összesen nagyjából hetven mentor „négyszemközt” ül le a cégekkel, és előzetes informálódás után próbálja terelgetni őket a siker irányába. Mindegy, honnan jönnek a cégek, ugyanazok a bajaik és ugyanazokat a hibákat követik el. A kelet-közép-európaiak ráadásul félnek attól, hogy beszéljenek ezekről – mesélte a cseh Jan Beránek, a Google egyik vezető mentora. Szerinte ennek köze van a kommunista múlthoz, ezzel magyarázta, hogy az innen származó emberek félnek a bukástól.

Mi jöhet ez után?

Amikor tavaly bejelentették, hogy a GE felhagy a fényforrás gyártásával, az is felmerült, hogy az állam venné meg a GE Lightningot, most azonban kiderült: nem így lesz. Egy olyan cégnek adhatják ugyanis el a vállalat régióbeli fényforrás üzletágát, valamint a globális autólámpa-üzletágát, amelyet a GE Magyarország korábbi elnöke vezet.

Ha megvalósul az üzlet (a tervek szerint még tavasszal), az így létrejövő új vállalat egy átmeneti időszakban használhatná majd a GE Lighting márkanevet, ezt követően pedig felveszi a Tungsram-csoport nevet. A GE több mint 4000, döntően magyarországi munkavállalót és 5 magyarországi gyárat - Budapesten, Nagykanizsán, Kisvárdán, Zalaegerszegen, valamint Hajdúböszörményben – adna át a vevőnek.

Mi történik most, hogy mégsem az államé lesz a GE Lightning?

Rendőröket hívtak ki a hódmezővásárhelyi idősek otthonának néhány lakójára, nem is akármilyen okból: egy átfarigcsált tartalmú röplap után nyomoztak. Az otthonban először azt sem értették, hogy mit keresnek ott az egyenruhások. Aztán kiderült, hogy a postaládákba bedobott röplapok után nyomoznak, amelyeken a „miatyánkat” átszerkesztették „mianyánkra”.

Ahogy az ott élők elmesélték, jegyzőkönyvet is vettek fel a rendőrük, de ők azóta nem kaptak semmiféle értesítést. Az eset után az egyik lakó felkereste az önkormányzati intézmény igazgatónőjét, aki állítása szerint azt elismerte, hogy ő hívta ki a rendőröket.

Kire kell még rendőröket ráhívni?

Szép, illatos, egyben környezetbarát szennyvíztisztításra szakosodott kis magyar cég hódít Kínában. Az Organica Water társalapítója arról beszélt: három éve kérte fel őket a sanghaji polgármester egy új szennyvíztisztító telep megtervezésére, mert a helyiek folyton tüntettek a büdös, zajos és ronda telepük miatt. Azóta 70 Organica-telep üzemel szerte a világban, többségük Délkelet-Ázsiában, 30 pedig nemsokára készen lesz.

©

Az Organica-megoldás végül a hagyományos biológiai víztisztítás kreatív felturbózása lett. Növényeket ültetnek a reaktorok fölé, ezeknek a gyökerei belelógnak a vízbe, a mikroorganizmusok megjelenésével pedig pezsgőbb lesz az ökoszisztéma egy köbméteren. A telepek beruházási értéke összesen 80-100 millió euró körül mozog, bár magát a globális piacot 30-40 milliárdra becsülik, vagyis van még hova fejlődni.

Önnek mit üzen mindez?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beyoncé lányát is hallhatjuk énekelni Az oroszlánkirályhoz készült albumon

Beyoncé lányát is hallhatjuk énekelni Az oroszlánkirályhoz készült albumon

Nagy előnyről kapott ki Szilágyi Áron, tíz éve nem esett ki így vébéről

Nagy előnyről kapott ki Szilágyi Áron, tíz éve nem esett ki így vébéről

Útmutatót készített a TASZ az új köznevelési törvény elől menekülőknek

Útmutatót készített a TASZ az új köznevelési törvény elől menekülőknek

Fischer Ádám: Ha a politikusok párszor vezényelnének egy szimfonikus zenekart, a világ jobb hely lenne

Fischer Ádám: Ha a politikusok párszor vezényelnének egy szimfonikus zenekart, a világ jobb hely lenne

Előre szólt barátainak az átigazolásáról, hat hétre eltiltották a Liverpool volt focistáját

Előre szólt barátainak az átigazolásáról, hat hétre eltiltották a Liverpool volt focistáját

Drónnal szálltak az óriási szemétsziget fölé Kiskörénél

Drónnal szálltak az óriási szemétsziget fölé Kiskörénél