szerző:
hvg.hu

Átlagosan 70 ezer forintra becslik azt az összeget, amennyit spórolhatott volna egy háztartás, ha nem hatósági áras a gáz.

Vesztettek a fogyasztók a rezsicsökkentés utáni hatósági gázárral – állítja Tóth Bertalan. Az MSZP-s képviselő több év pereskedés után kapta meg a Magyar Földgáz-kereskedő számláit, ezek alapján pedig úgy számol: 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet fizetett, mint ha az állam engedte volna, hogy a beszerzési árak csökkenése megjelenjen a lakossági árakban.

A teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az adatokat még a politikus is csak részben kitakarva kapta meg, és a számokat szakértői megállapításokra hivatkozva hozta ki. Úgy számol: 2013-ban és 2014-ben köbméterenként 3,7 forinttal volt magasabb a gázár, mint amit a beszerzési ár indokolt volna, ebből pedig azt hozták ki, hogy egy átlagos háztartás 11 ezer forinttal többet fizetett már akkor is a gázért, mint ameddig levihették volna az árat. Az olajár pedig csak ez után kezdett zuhanni a nemzetközi piacokon.

Az is kiderül a dokumentumokból, hogy az állami földgázkereskedőnek 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!