szerző:
hvg.hu

Erre az évre 12 millió eurót szavaztak meg az Interrail-programhoz, ebből 20-50 ezer fiatal juthat ingyenes vonatbérlethez, attól függően, hogy 10 vagy 30 napos bérletet választanak-e majd.

Már idén nyáron igénybe vehető lesz az Európai Unió fiataloknak szánt utazási kedvezménye – mondta újságíróknak Brüsszelben Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a program egyik koordinátora.

Az Interrail-programhoz az EU 12 millió euró támogatást ad, célja az európai identitás kialakítása és megerősítése.

Az uniós programban az idei évre megszavazott összegből körülbelül 20-50 ezer fiatal vehet részt, attól függően, hogy 10 vagy 30 napos vonatbérleteket választanak. A képviselő kiemelte: azt szeretné elérni, hogy az egyes tagországok kormányai, így a magyar kormány is promóciós kampányt indítson saját országa lehetséges úti célként történő népszerűsítéséhez.

Ujhelyi István hozzátette: a kezdeményezés koordinátorai szeretnék, ha az Interrail-program része lenne a 2020-től érvényes uniós költségvetésnek, így hosszú évekre előre azzal számolhat az Európai Bizottság, hogy az Erasmus-programhoz hasonlóan állandósított költségvetéssel rendelkező programot valósít meg. Az európai fiatalok pedig azzal, hogy komoly büdzsével rendelkező, kiszámítható uniós program részesei lehetnek.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a javaslatot, amelynek értelmében minden 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban. A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitása, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

A kezdeti nehézségek után tavaly elhárultak a bürokratikus akadályok és tesztüzemként elindult a Move2Learn, Learn2Move nevű program. Akkor alig 2,5 milliós költségvetésből majdnem 5000 16. életévét betöltött fiatal élhetett az ingyenes utazás lehetőségével, a magyar kvóta az első körben alig 68 fő volt csupán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!