szerző:
hvg.hu

Nem elég a gyerekvállalás ösztönzésére, amennyi családtámogatást az állam kioszt.

Hiába ad az állam egyre több családtámogatást, továbbra is kevesen vállalnak gyereket – írta meg a vg.hu. A lap adataiból az is kiderül: több pénzt osztanak szét kevesebb család között, mint 2010-ben.

Idén 1929 milliárd forintot biztosít a költségvetés a gyereket nevelő családoknak, ami 346 milliárd forinttal több, mint 2010-ben, de így is 130 ezerrel kevesebb család vehet igénybe támogatást. Családi pótlékként 2016-ban 46 milliárd forinttal fizettek ki kevesebbet a 2010-esnél.

A KSH adatai szerint tavaly a természetes fogyás 40 ezer főnél is nagyobb volt, ami még az elmúlt évek rossz adataihoz képest is hatalmas romlást jelentett.

Az EU-ban nálunk a legalacsonyabb a kisgyerekesek foglalkoztatási rátája: a három év alatti gyereket nevelő anyáknak alig 10 százaléka dolgozik, míg például Ausztriában kétharmaduk. Döntő többségük részmunkaidőben – nálunk pedig csak nagyon kevesen választhatják ezt a foglalkoztatási formát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!