szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Lázár Jánossal megint szembejött a valóság egy hódmezővásárhelyi utcafórumon. Most egy helyi cég szakszervezeti vezetője szembesítette a minisztert azzal, hogyan nem keresnek egy fillérrel sem többet, mint a béremelés előtt és a munkatörvénykönyv egy cseppet sem dolgozóbarát.

„Egy fillérrel sem keresnek többet a dolgozóink a minimálbér-emelések után sem, mivel megszüntették a cafetériát és a pótlékokat” – szólalt fel egy vásárhelyi utcafórumon egy helyi cégnél dolgozó szakszervezeti vezető. Azzal is szembesítette a városban naponta három utcafórumot tartó Lázár Jánost, hogy a rugalmas munkaidőkerettel, amely nemrég került bele a munka törvénykönyvébe, is kiszolgáltatják a munkavállalókat. „Havi vagy fél évre szóló szerződéseket kötnek a dolgozókkal, ráadásul a megrendelések függvényében hol felveszik, hol elküldik a őket.” A nő szerint az sincs rendjén, hogy a túlórák után is járulékot kell fizetni, de a szolgálati időbe ezt nem számolják bele a nyugdíjba.

„Becsléseink szerint a túlórákkal a magyarok nagyjából tíz évet ráhúznak a szolgálati időre, ami nem számít a nyugdíjba” – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki arra volt kíváncsi, hogy tervezi-e a kormány, hogy módosítják a Munka törvénykönyvét a munkavállalók érdekében.

A szakszervezeti vezető az után szólalt meg, miután Lázár János éppen azt fejtegette, hogy nem dühből kell szavazni, hanem mérlegelni kell, a jelenlegi kormány milyen intézkedéseket hozott. Ezek között Lázár a személyi jövedelemadó csökkentését, a foglalkoztatás növelését, a béremeléseket és a családtámogatásokat sorolta.

Lázár János lakossági fórumon
©

Mivel a szakszervezeti vezető szavait a hátsó sorokban nem hallották, Lázár röviden összefoglalta az elmondottakat, miközben már egy új szót is kitalált. „Minimálbéresítették a jövedelmet” – sűrítette egy szóba a miniszter az elmondottakat, majd hosszas fejtegetésbe fogott arról, hogy a munkaadókkal és a munkavállalókkal való hosszas egyeztetés előzi meg akár a béremeléseket, akár a törvénymódosításokat. A miniszter szerint ez nem könnyű feladat, hosszabb távon a munkaadói járulékok fokozatos csökkentésével lehet eredményt elérni. A szakszervezeteket viszont óvatosságra intette Lázár, szerinte főként ott kell aggódniuk, ahol a cég tulajdonosa külföldi:

Addig megy ez a sztrájkolgatás, amíg a tulajdonos összeszedi a cókmókját és inkább Észak-Afrikában létesít gyárat. Kockázatot vállal a közösség a sztrájkkal. A szakszervezetnek óriási a felelőssége abban, hogy milyen rendszerben nyit frontot a munkaadóval.

Lázárnak még a bérharccal kapcsolatos álláspontot is sikerült a migránsokkal összefüggésbe hozni. Azt állította, hogy az európai cégeket arra ösztönzi Brüsszel, hogy a migrációs nyomás enyhítése okán inkább Észak-Afrikába vigyék a beruházásaikat, ne pedig ebbe a térségbe, így félő, hogy könnyebben hagyják el Magyarországot a multik, ezért kell megfontolniuk a munkavállalóknak, hogy meddig feszítik a húrt. (Az nem egészen világos, ez miért állna érdekében az Európai Uniónak.)

A szakszervezeti vezető felvetette a képzések hiányát is, mivel sem nyelvi, sem informatikai tanfolyamok nem indulnak sem az állam, sem cégek szervezésében. Lázár szerint ebben a kérdésben az iparkamarával folyamatosan egyeztetnek, csak olyan képzések elindítását tartják célszerűnek, amelyekre a vállalkozóknak igénye van.

©

A miniszter gyorsan maga mellé hívta a helyi képviselőket is, akik szerint az önkormányzatoknak is van lehetősége, hogy befolyásolják akár külföldi tulajdonos esetében is a béreket. Éppen a szerdai testületi ülésen döntöttek arról, hogy az építményadó 30 százalékát elengedik, amennyiben a vállalkozó ezt az összeget béremelésre fordítja.

„Az önök cégének jó nagy alapterületű a telephelye” – fűzte hozzá Lázár az érdekvédőre nézve, aki már ki is számolta, hogy a kedvezménnyel a cég a dolgozóknak fejenként 2000 forinttal tud majd többet fizetni. Évente.

Más hozzászóló nem volt, így az egyórás utcafórum után Lázár János felpattant a biciklijére és továbbhajtott. Naponta több utcafórumot tart a héten is, csütörtökön éppen helyi vállalkozókkal is fog találkozni, akikkel bizonyára az itt is felmerülő témákat is érinteni fogják. Azt már csak a fórum után, nekünk mondta el a szakszervezeti vezető, hogy a kisebb, helyben működő szakszervezetekről nem is vesz tudomást a kormány, pedig a nagyobb érdekvédelmi szervezetek, amelyek állami támogatást is kapnak, egyre kevésbé képviselik valóban a munkavállalói érdekeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!