szerző:
hvg.hu

A jó diploma előny, de nem alapfeltétel és már e nélkül is lehet remek állást szerezni a világ legmenőbb cégeinél.

A nagyvállalatok személyzeti politikáját, „humán erőforrás gazdálkodását” elemző Glassdor honlap az őszi szezon kezdetére tette közzé elemzését több nagyvállalat munkaerő-toborzási stratégiájáról. 15 nagy céget vizsgáltak meg alaposabban és kiderült, hogy náluk egy igazán zsíros állás megszerzéséhez nem alapfeltétel egy nagy presztízsű egyetemen szerzett diploma.

A vizsgált vállalatok között van a Google, az Apple, az IBM, az Ernst & Yuong és a Starbucks is. Mindebből persze nem következik, hogy nem érdemes egyetemre járni. Van nagyon sok poszt, például műszaki, építőipari, vegyipari, gyógyszeripari, tehát valódi termelő cégeknél, amely állások elnyeréséhez angol, amerikai diploma vagy például a francia L’École Polytechnique műszaki szuperegyetem elvégzése kell. De a veretes diploma hiánya nem kizáró tényező azoknál a vállalatoknál, ahol nem csak a konkrét műszaki ismeretek, hanem egyéb képességek is számítanak.

Ezen a téren a Google mutatott utat, de az IBM is követi, ahol a legutóbb belépett új munkavállalók 15 százalékának nem volt egyetemi diplomája. És nem vécépucolónak vették fel őket, hanem fontos, stratégiai állásokba. Merthogy: a modern világ személyzetisei (humán erőforrás) szerint a megfelelő szakmai előélet fontosabb, mint bármilyen diploma vagy a tanulással eltöltött idő.

A Le Figaro utánanézett és azt tapasztalta, hogy a tendencia Franciaországban is érvényes. A Pole Emploi állásközvetítő ügynökség szerint a vállalatvezetők hatvan százaléka számára fontosabb a jelölt un. „viselkedési kompetenciája”, mint a szűk értelemben vett szakmai tudás. Nagyra értékelik a jelölt „adaptációs képességét”, amit a nemzetközi nyelvben „soft skills”-nek titulálnak. Hogy ez az „adaptációs képesség” a valóságban mit jelent, ezt persze senki sem határozza meg. A nagy multicégek működéséről a kívülállók is tudják, hogy valójában csak nagyon kevés képzett, igazi szakemberre, de sok fegyelmezetten robotoló bérrabszolgára van szükségük. Nos, e tapasztalat alapján már lehet némi sejtésünk, mit is jelenthet az „adaptációs képesség”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők