szerző:
hvg.hu

Kerim Polat egyre több magyar cég vezetőségében jelenik meg.

Adnan Polat török üzletember fia, Kerim Polat is egyre több cégben tűnik fel Magyarországon – írja az Átlátszó. Adnan Polat vezette körbe a minap Erdoganékat a felújított Gül Baba türbében, ugyanis ő a Gül Baba Türbéje Alapítvány vezetője, emellett pedig évek óta Orbán Viktor jóbarátja, legalábbis a legutóbbi Chelsea–Vidi-meccset együtt nézték meg Londonban. A Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdos cége bontja a Pozsonyi úti volt KISZ KB-épületet, és övé az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztés Budapesten, erről itt olvashatnak bővebben

Az Átlátszó azt írja, Orbán és Polat Mészöly Kálmán könyve szerint évekkel ezelőtt Isztambulban a Bajnokok Ligája-döntőn találkozott, Polat korábban ugyanis a török csapat, a Galatasaray elnöke volt. Az üzletember egyik cége, az EGE Seramik ekkor már jelen volt Magyarországon, de a találkozást követően Polat a magyar gazdaság egyre több területén tört előre. Jelenleg ő a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága (DEIK) magyar tagozatának elnöke, ő működteti az isztambuli kereskedőházat, az ő irodáiban működik az Isztambuli Magyar Intézet, az Isztambuli Magyar Főkonzulátus és az Eximbank isztambuli képviselete is.

Polat idén áprilisban, néhány nappal Orbán beiktatási beszéde után magyar naperőmű-projektcégeket kezdett felvásárolni, a Polat-család a legfrissebb cégbírósági bejegyzések szerint már 14 ilyen profilú gazdasági társasággal rendelkezik – a központi kft.-k DNN Solar Partners, KP Solar, PolSolar és Serksolar néven futnak, a tíz leányvállalat esetében pedig Csillagok háborúja-kompatibilis elnevezésekkel is találkozunk (Naboo, Tatooine, Alderaan).

Adnan Polat fia, Kerim már 2016-ban feltűnt Magyarországon, amikor a Magyar Narancs fotókat közölt arról, ahogy a török oligarcha és a fia egy Budapest belvárosi szálloda teraszán beszélgetnek Orbán Ráhellel, Kerim Polat pedig idén már hat magyarországi cégben lett tulajdonos vagy vezető tisztségviselő.

Először a Spitz-villát (a Rátkai Klub volt székhelyét) birtokló AMX HS Kft. menedzsercsapatában szorítottak helyet neki, majd idén június és szeptember között további öt naperőműves vállalkozásban tűnt fel vezetőként vagy tulajdonosként. Kerim Polat igazgatósági tag lett például a legközpontibb egységnek számító DNN Solar Partners Kft.-ben; jelenleg ez a társaság foglalkoztatja a Lévai Anikó rokonságába tartozó, korábban az izmiri magyar kereskedőházban alkalmazott Szeghalmi Balázst is, jogi és szabályozási vezetőnek pedig az egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságának korábbi kulcsemberét, Farkas Gábort nyerték meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Gyakorlatilag titokban választották meg az idei magyar szépségkirálynőt

Gyakorlatilag titokban választották meg az idei magyar szépségkirálynőt

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás