szerző:
Domány András

Öt évvel az után, hogy Magyarország meglépte, a lengyelek is el akarták törölni a nyugdíjjárulék-fizetés felső határát, de az ottani Alkotmánybíróság ezt megakadályozta. Ám mivel eljárási hibákra hivatkozott, az ügynek még nincs vége.

Nálunk 2013 óta kell a teljes bérjellegű jövedelem után járulékot fizetni. A lengyel parlament 2017 végén fogadott el egy hasonló törvényt, amely szerint a havi 10 000 zlotynál (egy zloty MNB-devizaárfolyama 75 forint, a pénzváltóknál 78-80 forintért kapható) többet keresők esetében is a teljes jövedelemből vonják majd le mind a munkáltatói, mind a munkavállalói járulékot, és ennek megfelelően a nyugdíjuk is jóval magasabb lehet.

A kormány arra hivatkozott, hogy ezzel ösztönzik a sokat kereső legjobb szakembereket, és egységesebb, igazságosabb lesz a nyugdíjrendszer. Az egybehangzóan tiltakozó szakszervezetek és munkaadói képviseletek ezzel szemben azt mondták: a kormány egyszerűen legalább 5 milliárd zlotyval növelni akarja bevételeit, hogy legyen miből fedezni a drága szociális juttatásokat, és nem törődik azzal, hogy utódai évtizedek múlva miből fizetik majd a csillagászati összegű nyugdíjakat a most sokat keresőknek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az intézkedés egyelőre éppen csökkenti a magas bérű dolgozók nettó jövedelmét, és növeli a vállalkozások munkaerő-költségét. Emellett megkerülni sem nehéz a szabályt, ha az érintettek a munkaviszonyt vállalkozói közreműködéssé alakítják.

A kormány elképzeléseit általában kiszolgáló, ám időnként önálló arculatot felmutatni igyekvő Andrzej Duda köztársasági elnök idén januárban nem írta alá a törvényt, hanem az Alkotmánybírósághoz küldte, de nem a tartalmára hivatkozva, hanem azért, mert elmaradt az előírt konzultáció az érdekképviseletekkel. Tíz hónap múlva a jelenlegi parlamenti többség által egyébként jelentősen meggyengített Alkotmánybíróság is ezt a taktikus megoldást választotta: eljárási hibák – az említetten kívül egy szenátusi szavazás szabálytalansága – miatt utasította el a törvényt. Ebből az következik, hogy a vitának még nincs vége. A varsói kormány még egyszer nekifuthat a javaslat keresztülvitelének, most már szabályos eljárással. De a presztízsveszteség így is jelentős.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot