szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem fogadja el a másik tárgyaló fél álláspontját, de kész alkut kötni, ha azt az USA érdeke úgy kívánja – így jellemzik ismerői a 71 éves Robert Lighthizert, akit Donald Trump elnök azzal bízott meg, hogy vezesse az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokat.

Robert Lighthizer naiv álmodozóknak tartja a szabadkereskedelem híveit, s úgy véli, az USA csak úgy őrizheti meg nagyságát és gazdasági biztonságát, ha féltékenyen védi a belső piacát, mert különben átverik. Pekingben is tudják, mire számíthatnak Lighthizertől, hiszen már 1997-ben határozottan ellenezte, hogy az akkor kínált feltételekkel felvegyék Kínát a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) – ami 2001-ben történt meg.

Lighthizer egészen fiatalon lett a protekcionizmus odaadó híve, mert Ohio államban, az Erie-tó partján fekvő Ashtabula iparvárosban született, ahol láthatta, hogy az olcsó külföldi import hogyan teszi tönkre a helyi acélgyártást. Mindig is a munkásosztályhoz kötődőnek tekintette magát, noha az apja jól menő orvos volt, az anyja pedig otthon nevelte őt és a bátyját. Az utóbbi visszaemlékezése szerint az öccse már gyerekként szerette irányítani a többieket, amikor úsztak, horgásztak vagy felfedezőset játszottak.

A washingtoni Georgetown Egyetemen végzett, majd ugyanott szerzett jogi diplomát. Neves fővárosi ügyvédi irodánál helyezkedett el, ahonnan 1978-ban beajánlották Elizabeth Dole-nak, aki a férje, Bob Dole szenátor számára keresett titkárságvezetőt. Miután Ronald Reagant 1980-ban elnökké választották, Dole a pénzügyi bizottság elnöke lett, és Lighthizert is bevonta a nagyszabású adóreformok előkészítésébe. Lighthizer 1984-ben a kereskedelmi főmegbízott helyettese lett. Belevetette magát azokba a tárgyalásokba, amelyeken Japán és más ázsiai országok előbb az acél, majd az autók és agrártermékek amerikai exportjára – a washingtoni vámfenyegetés hatására – „önkéntes” korlátozást vállaltak. Máig emlegetik, hogy amikor egyeztettek, a japánok egyik javaslata annyira kihozta a sodrából, hogy annak papírjából repülőt hajtogatott, amit a másik delegáció felé hajított.

Robert Lighthizer
©

A fitneszmániás, a kosárlabdát szurkolóként és játszva is kedvelő, Porsche sportautójával száguldozni imádó Lighthizer 1985-ben már a Skadden Arps New York-i jogi cég washingtoni irodájában dolgozott, ahol a kormányzati tapasztalatait felhasználva főleg olyan ügyekben járt el, amelyekben amerikai cégek – például az acélgyártók – külföldi versenytársaik tisztességtelen gyakorlatára panaszkodva védelmet kértek. 1996-ban beszállt mentora, Dole elnökválasztási kampányának irányításába, s a fáma szerint a közeli irodája ablakának magasából figyelte, hogyan gyakorolja a Fehér Ház kertjében a végül újrázni tudó demokrata Bill Clinton a golfütéseket. Ha Dole nyer, Lighthizer kabinetfőnök lehetett volna.

A multimilliomos, 2014-ben megözvegyült Lighthizer – akinek két felnőtt gyereke és három unokája van – szeret golfozni, s barátai szerint szűk körben szívesen viccelődik, de a poénjait nagyobb közönség előtt nem lehet idézni, mert politikailag nem túl korrektek. Önbizalomhiányban nem szenved, a házában állítólag kiemelt helyen van egy róla készült olajfestmény. Ritkák a nyilvános megszólalásai, és ahhoz képest, hogy kereskedelmi főmegbízott, keveset utazik.

A protekcionista nézetei akkor váltak széles körben ismertté, amikor 2008-ban egy véleménycikkben ment neki John McCain republikánus elnökjelöltnek, mondván: a szabadkereskedelem támogatásával csak azt éri el, hogy azt kihasználva Kína szuperhatalommá nő. Amióta pedig Trump tavaly kinevezte, Lighthizer a missziójának azt tekinti, hogy ezt megakadályozza, és a játékszabályok betartására kényszerítse Pekinget.

Az írás a HVG 2018/50. számában jelent meg

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még nincs minden veszve: így juthatnak ki az olimpiára a férfi kézisek

Még nincs minden veszve: így juthatnak ki az olimpiára a férfi kézisek

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket