szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csaknem megdupláznák a rövid távú repülőjáratokra kivetett adóterheket Németországban az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében – közölte a pénzügyminisztérium egyik munkatársa kedden.

Az adóemelést a német klímavédelmi csomag részeként tervezik bevezetni, aminek célja, hogy Németország 2050-re karbonsemleges legyen – írja a Reuters.

A döntés értelmében a belföldi és Európán belüli járatokra szóló jegyekre rakodó adó 7,5 euróról 13,03-ra emelkedik, a középtávúak esetében 23,43-ról 33,01-re, míg a hosszú távúaknál 42,18-ról 59,43-ra.

Az emelés mértéke magasabb a vártnál – jegyezte meg a hírügynökség.

A minisztérium munkatársa szerint a jövő áprilisban életbe lépő adóemelés nagyjából 740 millió euró pluszbevételt jelent majd a büdzsében.

A pénzből a vonatjegyekre rakódó adó összegét csökkentik majd, ennek köszönhetően 2020. január 1-jétől azok nagyjából 10 százalékkal lesznek olcsóbbak.

Klímaaktivisták szerint a kormány nem megy elég messzire a szigorításokkal, így az ország nem lesz karbonsemleges a kitűzött céldátumra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!