szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson indul a vita a 2020 utáni költségvetés tervezetéről.

Ahogy azt korábban a hvg.hu megírta, még az Európai Bizottság által javasolt összegnél is kevesebb uniós összeg juthat Magyarországnak, ha elfogadják a soros finn elnökség Európai Uniónak benyújtott javaslatát. Helsinki a tagországoknak bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1,07 százalékát, azaz 1087 milliárd eurót javasol a 2021 és 2027 között az uniós kiadások fő összegének.

Ez majdnem kereken 50 milliárd euróval elmarad az Európai Bizottság eredeti javaslatától, ami már egyébként sem tetszett egy sor tagállamnak, különösen Magyarországnak. Főleg azért, mert míg Brüsszel 24 százalékkal csökkentette volna az általunk lehívható felzárkóztatási támogatások összegét 2014-2020-hoz képest, addig a finn elnökség 27 százalékkal.

A Bruxinfo most azt is kiszámolta, összegben kifejezve mennyivel csökkenne a "nemzeti boríték. Az Európai Bizottság javaslata 17,9, míg az elnökségé 17,2 milliárd euróra csökkentené a magyar kohéziós keretet, azaz 700 millió euróval kevesebb jutna Magyarországnak, írja a bruxinfo.hu. Úgy, hogy a brüsszeli 17,9 milliárd már eleve 5,7 milliárd euróval kevesebb, mint a 2014-2020-as időszakban. Tehát tulajdonképpen 6,4 milliárd euróval (2100 milliárd forinttal) jutna kevesebb, mint a most zajló időszakban.

Hogy pontosan mi magyarázza a csökkenést, arról egy korábbi cikkünkben írtunk.

A finn elnökség néhány napja bemutatott 51 oldalas tárgyalási kerete képezi az állam- és kormányfők vitájának alapját a csütörtök esti munkavacsorán, amely a politikai szintű pénzügyi alkudozások első, de nem utolsó felvonása lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd hvg360

Finn miniszterelnök: Senki nem támadja Orbánt, csak az országért aggódunk

Finnország tölti be az EU soros elnökségét, Antti Rinne szociáldemokrata miniszterelnök pedig Magyarországra érkezett hétfőn, ahol megbeszélései mellett interjút adott a hvg.hu-nak. Rinne és a finn elnökség egyik legfontosabb célkitűzése, hogy jogállami kritériumokhoz kössék az EU-s pénzeket, ugyanis szerinte az a legfontosabb, hogy megőrizzék az unió közös értékeit. „Ha valamelyik tagállamban sorozatosan megsértenék a közösség alapértékekeit, akkor mód nyílna arra, hogy megvágják az uniós támogatásokat” – mondta az interjúban.

hvg.hu Gazdaság

Szijjártó Péter keményen beszólt a finn EU-elnökségnek Kübekházán

A külügyminiszter azt üzente a finn uniós elnökségnek, hogy hagyjanak fel a hazug vádakkal, foglalkozzanak inkább Szerbia csatlakozási tárgyalásaival. Az új magyar-szerb kis határátkelő megnyitásakor, Szijjártó továbbra is súlyos bűncselekménynek nevezte az illegális határátlépést, szemben azokkal, akik ezt emberjogi kérdésként kezelik.

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra