szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan lapok is lehozták a hírt, mint a The Washington Post és a New York Times.

Több nagy nemzetközi médium is átvette az AP hírügynökség hírét arról, hogy vissza kell hívni a Forbes Magyarország magazin januári számát, mert a Hell Energy tulajdonosa nem engedi – s emiatt pert is indított –, hogy a neve megjelenjen az 50 leggazdagabb magyar listáján.

A lapot azért kell elérhetetlenné tenni, s az online változatból is eltüntetni a Hell-tulajdonos nevét, mert a bíróság úgynevezett ideiglenes intézkedéssel megtiltotta azok megjelentetését.

Ahogy a HVG ügyvédje ebben a cikkében elmagyarázta, az ideiglenes intézkedés – amint a neve is mutatja – nem jelent végleges állásfoglalást a jogkérdésben, a bíróság akkor nyúl ehhez az eszközhöz, amikor megítélése szerint a jogerős ítélet megszületéséig is fontos érdek fűződik ahhoz, hogy az egyik fél jogai azonnali védelemben részesüljenek.

A HVG ügyvédje válaszol: adatkezelés-e a gazdaglista?

A gazdaglisták forrásai olyan nyilvános adatbázisok, amelyek célja a gazdasági forgalom biztonságának erősítése. Erősen kétséges ezért, hogy a listák közzétételéhez az érintettek hozzájárulására lenne szükség, ellentétben a Hell Energy tulajdonosainak álláspontjával.

A hírt lehozta többek között két nagy amerikai napilap, a The Washington Post és a New York Times is.

A médiumok idéznek a Forbes főszerkesztőjének közleményéből is, amelyben arról ír, hogy „a GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot, és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá”.

A közleményben arra is emlékeztet Galambos Márton, hogy a Hell Energy, Magyarország egyik legnagyobb energiaital-gyártója részt vesz a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP), aminek keretén belül 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki. A kötvényprogram keretében – amit számos más magyar vállalat is igénybe vett – az MNB a kötvények egy jelentős részét maga jegyzi le, azaz az MNB közpénzből ad forrást a Hell Energy növekedésének finanszírozásához.

Ha egy cég közpénzt fogad el támogatásként, akkor minden szempontból elvárható, hogy a tulajdonosa vállalja a minimális nyilvánosságot – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!