szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A büdzsében nagy mozgástere lesz a kormánynak a gazdaság újraindítására – vagyis sok lesz a majdnem szabadon költhető tartalék.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Rövid videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-oldalán „Egyeztetés a gazdaságpolitikai szereplőkkel” címmel. A miniszterelnök által a videón elmondottakból három dolog derül ki:

  • A 2020-es költségvetést eltérítik (ez nem újdonság, a Pénzügyminisztériumban épp újratervezik a büdzsét a járványhelyzet és a kibontakozó gazdasági válság miatt).
  • A 2021-es költségvetés a 2020-as folytatása lesz (nem meglepő módon).
  • A kormány gazdaságújraindító csomagot akar összeállítani.

Orbán Viktor e három dologhoz kérte a videokonferencián részt vevő szereplők segítségét.

 

Az MTI tudósítása szerint Orbán azt is mondta: a jövő évre olyan „lecsupaszított költségvetést” kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására. Ebből az következik, hogy a 2021-es költségvetésben (és minden bizonnyal már az áttervezett 2020-asban is) hatalmas tartalékok lesznek, amelyeket a kormány néhány korlátozástól eltekintve szabadon költhet. A Fidesz hatalomra kerülése óta előszeretettel tervezi nagy tartalékkal a költségvetéseket – a hivatalos indoklás szerint a biztonság miatt, a gyakorlatban nem mellékes körülmény, hogy a konkrét célokra nem betervezett összegeket a tartalékokból könnyebben lehet ad hoc célokra költeni.

Orbán szerint minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, valamint a munkahelyek megőrzést. Érdemes megjegyezni, hogy egyelőre a kormány nem hozott nagyon jelentős gazdasági válságkezelő intézkedést. Az elengedett adók és járulékok jelentős részétől a költségvetés amúgy is elesett volna, a hitelmoratórium terhét pedig a bankok és a jegybank viselik. A lejáró gyes- és gyed-kifizetések meghosszabbítása kevés embert érint, a költségvetés számára nem nagy tétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!