szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adósoknak haladékot, kisvállalkozók tízezreinek adómentességet ígért a miniszterelnök.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb hat ponttal bővítik a kormány gazdaságvédelmi programját – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ígérte: megvédik a munkahelyeket, akik pedig elvesztik az állásukat, azokat segítik, hogy újra munkába állhassanak. A most bejelentetett lépések a következők:

  • a taxisok után további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a kata fizetése alól. Közöttük lesznek a fodrászok, a humánegészségügy dolgozói, szerelők, a járóbeteg-ellátásban dolgozók, a testedzéssel foglalkozók, az időseket és fogyatékosokat ellátók, de a teljes listát egy ma estére ígért kormányrendeletben sorolják majd fel.
  • A március előtti katás adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elég lesz a veszélyhelyzet utáni negyedévben befizetni,
  • adómentességet kínálnak a médiaszolgáltatóknak,
  • felfüggesztik a kilakoltatásokat és a tartozás miatti lefoglalásokat,
  • az adóvégrehajtásokat szintén felfüggesztik,
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.

A szabályozás részleteit egy kormányrendelet tartalmazza majd, ezt ma estére ígérte Orbán.

A múlt héten azt jelentette be a miniszterelnök, hogy a magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztési moratóriumot kapnak az év végéig, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították, a múlt csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek thm-jét az alapkamat fölött 5 százalékponttal maximálták. A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkáltatói járulékait nem kell befizetni, a dolgozók járulékát csökkentették. Emellett a veszélyhelyzet alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztását.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Orbán: Nehéz időszak előtt állunk, de talpra fogunk állni

Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – mondta Orbán. Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, exponenciális növekedésnek nézünk elé. A miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi lépéseket jelentett be.