szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szelektív a szolidaritás a magyar kormányban, az oktatás után a szociálpolitikát is ideológiai alapon működtetnék. Egyelőre a vagyoni szakadékot a gazdagok és a szegények között nemhogy nem csökkentik, épp a kormány intézkedései teszik még nagyobbá azt.

Sorra szorította ki a kormány a rászorulók ellátásából azokat a civil szervezeteket és vallási közösségeket, amelyek nem a Fidesz lekötelezettjei, a feladataikat és az értük járó pénzt pedig nagyrészt a nagyobb egyházak kapták meg – olvasható az e heti HVG-ben. Emellett pedig az adó- és támogatáspolitikájukkal olyan elosztást valósítottak meg, amely gyakorlatilag befagyasztotta a legszegényebbek jövedelmét és társadalmi helyzetét.

A kormány 2012-ben még csak 47, 2018-ban már 109 milliárd forint támogatást adott azokra a szociális feladatokra, amelyet nem az állam végzett el. Nyolc éve azonban ennek az összegnek még 45 százalékát kapták csak az egyházi szolgáltatók, 2018-ban már a 73 százalékát.

Krémer Balázs szociológus az Eurostat adatai alapján úgy számol: 2010 és 2019 között a régiónkból egyedül Bulgáriában nőttek nagyobbat a társadalmi egyenlőtlenségek, mint itt. Ráadásul ha csak a piaci viszonyok alakították volna a helyzetet, még csökkent is volna a gazdagok és szegények közötti különbség, de az adópolitika és a szociális elosztás változása megfordította ezt a folyamatot. Ezt számszerűsítette is: az egyenlőtlenséget mérő Gini-index – amely minél magasabb értéket vesz fel, annál nagyobb szakadékot mutat – a tízes években 4,6 százalékkal nőtt.

De ez a szám úgy jön ki, hogy ha csak a piaci viszonyok számítanának, akkor 1,4 százalékkal csökkent volna a mutató, az adó- és szociális politika azonban 6 százalékos növekedést okozott.

Részletek az e heti HVG-ben és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak