szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztusra sokan visszakapták a munkájukat azok közül, akik a járvány első hullámában elvesztették, de szeptembertől újra megindultak az elbocsátások. A nők, a külföldre ingázók és a közmunkások szenvedték meg legjobban az elmúlt hónapokat.

38 ezerrel kevesebb magyar dolgozott idén augusztus és október között, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A július-szeptemberihez képest 4 ezerrel kevesebben vannak munkában, a válság előtti utolsó három hónap, azaz a tavaly december és idén január-február adatához képest ez 8 ezres csökkenés.

Ez nem tűnik nagynak első ránézésre, csakhogy van egy aggasztó részlete az adatsornak: ahogy durvulni kezdett a járvány második hulláma, augusztusról szeptemberre 32 ezren, szeptemberről októberre pedig 31 ezren vesztették el a munkájukat.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma még nőtt is 3500-zal az egy évvel korábbihoz képest (az előző hónaphoz képest már ott is 2100 fős csökkenést mértek), közmunkásként viszont 16 600-zal kevesebben dolgoznak, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai pedig 24 900-zal vannak kevesebben. Ez utóbbi nem a kivándorolt magyarokat jelenti, hanem azokat, akik itt élnek, de vagy hosszabb időre, vagy ingázóként átjárnak más országba dolgozni.

Az is látszik a számokon, hogy a válság a nőket érintette igazán rosszul: a 38 ezer ember közül, akinek tavaly ilyenkor volt munkája, most pedig nincs, több mint 30 ezer nő.

A munkanélküliség így is minimálisan csökkent, 4,4-ről 4,3 százalékra (egy éve ilyenkor 3,5 százalék volt). Szeptemberről októberre 23 ezer fővel kevesebb munkanélküli lett, összesen 199 ezren vannak most. Csakhogy a két adatsort egymás mellé rakva látszik: nem arról van szó, hogy javulna a helyzet a munkaerőpiacon, egyszerűen sokan, akik elvesztették az állásukat, nem számítanak hivatalosan munkanélkülinek. Ehhez ugyanis az kellene, hogy regisztrálják őket munkanélküliként, és hogy két héten belül munkába tudjanak állni, ha kapnak egy állásajánlatot, márpedig a járvány miatti korlátozások mindkettőt megnehezítik.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta a számokat: látszik, hogy az első sokk után, amit a munkaerőpiaci támogatások augusztus végi kivezetése jelentett, a munkaerőpiac képes volt javulni, viszont sokan lettek inaktívak. A foglalkoztatottság ez után tovább csökkenhet a járvány ismételt terjedése és a bevezetett korlátozások miatt, ám ez a hivatalos munkanélküliségi statisztikákban késleltetve jelenik majd meg – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze

A tavaszi lezárások, a nyári lazítás és a szeptemberi újabb szigorítás után pár hónapon belül negyedszer is új szabályokhoz kell alkalmazkodnia cégek tömegeinek. Ráadásul most már nemcsak a járványügyi szigorítás okoz bajokat, hanem az is, hogy egyre több cég érzi meg, az embereknek nincs túl sok elkölthető pénzük. Ágazatonként néztük át, hogyan sikerült átvészelni a március óta eltelt időt, és mire számíthatnak ezután.

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött