Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
A kereslet meghaladja a kínálatot, ezért a határidős ügyletek jóval magasabb árral számolnak mint a jelenlegiek. Talán kicsivel több jut a kakaó előállítóinak is, de a boltok mindenképp emelni fogják az árakat, méghozzá az infláció fölött.
Idén 21 százalékkal nőttek a határidős kötések és a következő szezon sem ígér túlságosan sok jót. A meleg ugyanis nem tesz jót a kakaónak. Az El Nino határozhatja meg a következő kakaótermést, márpedig ez az időjárás általában nagyobb meleget hoz, ami gyengébb terméshozamot ígér. Közben a kereslet robusztusan nő főként Európában és Ázsiában.
A 2022-23-as kakaótermés kisebb lesz, mint a megelőző 2021-22-es – állapítja meg a Nemzetközi Kakaószövetség előrejelzése.
“Sokféle betegség pusztította az idei termést” – magyarázta a Rabobank szakértője a CNN gazdasági rovatának. Paul Joules elmondta, a betegségek miatt gyakran előfordul, hogy ki kell ásni a kakaócserjéket, és helyükre újat ültetni, ez pedig komoly terméskiesést jelent. A másik ok a gyenge termésre az, hogy sok az öreg kakaócserke, amely már nem hoz igazán jó termést.
Az időjárás sem volt kegyes a kakaófarmokhoz: Elefántcsontparton szinte állandóan esett. Ez az afrikai ország a világ első számú kakaóexportőre. Elefántcsontpart adja a világ export csaknem felét, míg három másik afrikai ország együtt az egynegyedét: Ghána, Kamerun és Nigéria. Az időjárás azért is befolyásolja olyan nagymértékben a kakaóexportot, mert ez jórészt Afrika meghatározott vidékére koncentrálódik.
Azon a farmon jártunk, ahol a legfinomabb kakaót termesztik
Ecuador lehet a csokoládé őshazája, a helyiek azonban nem csak erre büszkék. A világ harmadik legnagyobb kakaótermelőjének számító országból kerül ki a magasabb minőségű kakaó kétharmada és mi a legnagyobb, ilyen fajtákkal foglalkozó farmra látogattunk el a tökéletes csokoládé nyomában. Riport.
Az áremelkedésnek örülnek Afrikában
“Nagyon boldogok vagyunk az áremelkedés miatt, mert így nő a gazdák bevétele, és végre olyan jövedelmük lehet, amelyikből tisztességesen meg tudnak élni” – mondja egy amszterdami csokoládécég szakértője. A határidős kötések határozzák meg a kakaó árát. Minthogy azok emelkednek, ezért a gazdák is reménykedhetnek magasabb bevételben Nyugat-Afrikában.
Ami jó hír a gazdáknak Afrikában, az áremelkedést jelent a fogyasztóknak az Egyesült Államokban és másutt. A kakaószerződések sok évre szólnak, úgyhogy az áremelkedés csak fokozatosan érződik majd a fogyasztóknál. A csokoládérajongók számára az is rossz hír, hogy nemcsak a kakaó, de a cukor ára is emelkedik. “Nem annyira 2023-ban, hanem inkább 2024- ben számítunk komolyabb drágulásra” – nyilatkozta a CNN gazdasági rovatának a Hershey cég pénzügyi igazgatója.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Itt a 7-es számú digitális polgár. Vétel.