szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megelőzték a korukat az olaszok, az EU-ban még nincs is napirenden, de ők már betiltottak mindenféle, nem élő állatok közbeiktatásával előállított hústerméket a hagyományok védelmének jegyében.

Betiltották a műhúst Olaszországban. Az olasz törvényhozásban frissen megszavazott jogszabály értelmében tilos lesz a laborban előállított hústermékek előállítása, kereskedelme és importja, akár élelmiszerként, akár takarmányként. A javaslatot benyújtó jobboldali olasz kormány szerint ezzel az olasz hagyományokat védik.

A javaslat megosztja a társadalmat, mind mellette, mind ellene tüntetéseket szerveztek, egy alkalommal még dulakodás is kitört parlamenti képviselők és állattenyésztő gazdák között – írja a BBC. A javaslat 159 igennel 53 nem ellenében mégis átment.

A törvénnyel azonban megelőzték a korukat: a világon eddig csupán Szingapúrban és az USA-ban (idén nyáron) engedélyezték a szintetikus húst emberi fogyasztásra, az EU-ban még nincs napirenden a kérdés.

Első ízben engedélyezték laborban növesztett műhús árusítását Amerikában

Szingapúr után az Amerikai Egyesült Államokban is lehet majd laboratóriumban növesztett csirkehúst fogyasztani, miután két cég is beszerzett minden szükséges engedélyt ehhez.

Az új törvény elsősorban a kormányzó szélsőjobboldali Olasz Testvériség politikusa, Francesco Lollobrigida agrárminiszter sikere, aki abból igyekszik politikai tőkét kovácsolni, hogy megóvja az olasz konyhát a szintetikus élelmiszerektől. Ennek megfelelően üdvözölte is a parlamenti döntést. „Meg kell óvnunk dolgozóinkat, agrárvállalkozóinkat és polgárainkat, akiknek joguk van jól étkezni” – idézték.

Élesen kritizálta azonban a jogszabály Elena Cattaneo az olasz szenátus örökös tagja, biológus professzor, aki érzelmekre ható „karikatúra-szerű firkálmánynak” nevezte, amely jóként állítja be a termesztett élelmiszereket, míg rosszként az „őrült sejtekkel bioreaktorokban” előállított élelmiszereket.

A törvény kimondja, hogy tilos szintetikus élelmiszer gyártása állatok megölése nélkül előállított állati sejtekből, ezen felül azt is megtiltja, hogy húsra utaló elnevezéseket használjanak növényi alapú élelmiszerek csomagolásán.

Kritikusok szerint a laborhús egyáltalán nem szintetikus, hiszen csak mesterségesen termesztett genetikailag nem módosított természetes élő sejtek tenyésztéséről van szó. A lépés egyúttal csapás az állatvédő és természetvédelmi csoportok erőfeszítéseire is, akik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik lehetséges módját látják a laborhúsban.

A műhús 25-ször károsabb lehet a környezetre, mint a marha

Mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet?

Borítóképünk illusztráció, rajta a Redefine Meat műhúsai.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!