szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A tengerentúli bankokban sorban állnak a részvény-, kötvény- és árupiacról megtakarításaikat kimenekítő befektetők.

©

A tengerentúli bankokban sorban állnak a részvény-, kötvény- és árupiacról megtakarításaikat kimenekítő befektetők. Úgy tűnik, az amerikaiak egyedül a készpénzben bíznak, megtakarításaikat bankbetétekben helyeznék el.

A tendencia aggasztja a pénzintézeteket, hiszen a bankbetétekben elhelyezett megtakarítások meglehetősen kis nyereséget hoznak a bankok számára. A Bank of New York Mellon például 0,13 százalékpontos költséggel terhelnék azokat az ügyfeleket, akik nagy összegű készpénzt mozgatnak számláikon. Mások, mint a JP Morgan, a US Bancorp vagy a Wells Fargo amellett, hogy alig fizet a bankbetétek után hozamot, még a betétbiztosítási költségek egy részét is áthárítja a készpénz-betétesekre.

Pedig a bankok a betéteket hitelek formájában vissza csatornázhatnák a gazdaságba, és így a nyereségüket is növelhetnék. Az amerikai hitelintézetek azonban nem a hagyományos, válság előtt megszokott modell szerint működnek manapság. A Wells Fargónál például 41,8 milliárd dollár értékben helyeztek el betéteket az idei harmadik negyedévben, ám a bank csak 8,2 milliárd dollárnyi hitelt helyezett ki.

A hitelintézetek nem tesznek eleget alapvető kötelezettségeiknek, a náluk elhelyezett betéteket leginkább a Fednél parkoltatják rövid lejáratú eszközökben. Rekordalacsony jegybanki kamat mellett azonban ez alig hoz valamit a pénzintézetek konyhájára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón