szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A Dow Jones blue chip indexe és a dél-koreai KOSPI index emelkedéssel zárhatja a 2011-es évet, a világ 16 további...

A Dow Jones blue chip indexe és a dél-koreai KOSPI index emelkedéssel zárhatja a 2011-es évet, a világ 16 további legnagyobb parkettjének irányadó mutatója viszont a tavalyi év végén elért szintek alatt végez majd idén a Reuters legújabb elemzői konszenzusa szerint.

Az elemzők többsége a gyatra kilátások ellenére sem számít nagy részvényárfolyam-esésre éves szinten. Kivétel lehet ez alól a londoni FTSE 100 és a tajvani TAIEX index - itt várnak kifejezetten gyenge teljesítményt a szakértők. Az előrejelzések egyre nagyobb kontrasztban állnak a tőzsdék valós teljesítményével - a világ részvénypiacainak teljesítménye június óta 14 százalékot romlott, a volatilitás számottevően nőtt.

Jövő év közepére a 18 legnagyobb tőzsdéből hét újra a 2010 év végi szintek fölé emelkedhet a még mindig túlzottan optimistának ható prognózisok szerint (a moszkvai, a shanghaji és a sao paolói tőzsde irányadó indexei teljesíthetnek a legjobban 2012 félévéig). Persze még ezeknek a tőzsdéknek az emelkedésével is messze alulmúlná a globális részvénypiac a 2009-es 30 százalékos emelkedést, sőt még a tavalyi 10 százalékos drágulást is.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a részvényárfolyam-emelkedésre vonatkozó prognózisokat alátámasztja az is, hogy a papírok jelenleg alulértékeltek, a készpénztartalékok pedig  kiemelkedően magasak (kivéve - tehetnénk hozzá halkan -, ha az EU nem tudja érdemben kezelni a peremországok adósságproblémáit, kivéve, ha az USA kormánya nem tud meggyőző deficit-csökkentő tervet elfogadtatni a képviselőkkel).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!