szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A görög kötvényesek példáján okulva érdemes elgondolkodni néhány európai ország államkötvényeire vonatkozó kereskedési...

A görög kötvényesek példáján okulva érdemes elgondolkodni néhány európai ország államkötvényeire vonatkozó kereskedési stratégiánk újragondolásán - figyelmeztet a Hypo Capital Management. A Zerohedge-en publikált elemzésében a Hypo Capital többek közt a magyar kötvények is vizsgálat alá vette, elsősorban az azok csődkockázata szempontjából.

A cég szakértői szerint továbbra sem kizárható, hogy a görög kötvények átértékelése után más országok államadósságát is újraszámolják majd Európában, így a kamatkockázatoknál jóval nagyobb figyelmet érdemes szentelni a csődkockázatoknak - ezek elsősorban a kibocsátó ország saját törvényeinek hatálya alá eső kötvényeknél lehetnek jelentősek (a görög kötvénycsere-program során kibocsátott új papírokat épp azért vonják az angol törvények hatálya alá, hogy biztosítsák a befektetőket arról, hogy az ország kormánya nem tudja megváltoztatni az adósság-szerződés feltételeit). Épp ezért a Hypo Capital Management azt javasolja a befektetőknek, hogy elsősorban a külföldi törvények hatálya alá eső papírokat keressék az adott országok piacain, ezeket ugyanis nem lehet bevonni egy esetleges kötvénycsere-programba.

A devizában denominált, külföldi kötvények hatálya alá eső magyar állampapírok összesen 19 628 millió eurónyi adósságot fednek le a HCM szerint, az egyes kibocsátások sorozatszámai, azok lejárata és az adott kibocsátás összértéke, valamint a kötvényekre vonatkozó adott törvények listája itt található. A Hypo Capital szakértői azt javasolják a befektetőknek, hogy elsősorban a külföldi törvények által szabályozott kötvényekbe fektessenek, és a kockázataikat CDS-ekkel fedezzék. Amennyiben továbbra is az adott országok törvényei által szabályozott állampapírokba fektetnének (ilyenek a hazai piacon a forintban denominált kötvények), elsősorban short pozíciókat vegyenek fel, és a kockázatokat azonos lejáratú, devizában denominált kötvényekkel fedezzék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán