szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Újabb támadást intéztek a Goldman Sachs ellen, ezúttal a befektetési bank egy meghasonlott igazgatója tálalt ki a Wall...

Újabb támadást intéztek a Goldman Sachs ellen, ezúttal a befektetési bank egy meghasonlott igazgatója tálalt ki a Wall Street-i üzleti praktikákkal kapcsolatban. Greg Smith a New York Times hasábjain rántotta le a leplet volt alkalmazóiról, nyilvános védekezésre kényszerítve a GS vezérét, Llyod Blankfeint, és felkorbácsolva a bankok elleni indulatokat. Smith szerint a világ legnagyobb befektetési bankja szembefordult korábbi elveivel, és ügyfelei érdekeit is félresöpörte csak hogy továbbra is nyereségesen tudjon működni.

A Goldmantól másfél évtized után a héten távozott, mindeddig a bank amerikai üzletágának származékos termékek értekesítéséért felelős igazgatója a NYT-ben megjelent véleménycikkében azt állította, hogy Lloyd Blankfein vezérigazgató és Gary Cohn elnök vezetése alatt a GS irányt vesztett és hanyatlásnak indult. A bank dolgozóit a korábbi gyakorlattal ellentétben manapság egyedül az általuk megtermelt profit alapján értékelik és arra bíztatják, hogy vegyék rá ügyfeleiket az olyan - hozammal nem kecsegtető - termékek megvásárlására, amelyektől a Goldman mindenáron szabadulni kíván.

A bank által javasolt befektetési stratégiákat nem az ügyfelek, hanem a Goldman minél nagyobb profittermelő képességének rendelik alá; a partnerek érdekeit szem elől tévesztő befektetési bank számára az egyetlen vezérelv mára saját nyereségének növelése maradt. A nagy visszhangot kiváltott cikk szerint a Goldman minden alázattól mentes ügyvezető igazgatói tudatlan és ötlettelen báboknak nézik ügyfeleiket, és tisztességtelen gyakorlatukkal aláássák a bank évszázados hírnevét.

Ezt az elmúlt években nagyon is megingott hírnevet próbálta a Wall Street Journal által közzétett levelében védeni Blankfein és Cohn, amikor Smith elmarasztaló ítéletét egy elégedetlen volt alkalmazott kisebbségi véleményének tüntette fel. Blankfein szerint a goldman igenis mindent megtett az elmúlt években azért, hogy a korábban észlelt problémákat kiküszöbölje.

A GS vezérének érvelését gyengíti, hogy a pénzügyi válság kirobbanása óta a bank ügyfeleinek érdekeivel szembemenő, morálisan kifogásolható üzleti gyakorlata miatt többször össztűz alá került, mind az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága, mind a közvélemény előtt. Smith beszámolójának visszhangja pedig csak tovább táplálja az elégedetlenséget a Goldmannal, és összességében a Wall Streettel szemben, és megerősíti a bankszektor felügyeletének erősítése mellett kampányolók álláspontját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is