HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A reziliencia – rugalmas ellenállási képesség – segítségével az egyén a nehézségek ellenére is fenntartja, illetve visszanyeri a lelki egészségét. Íme néhány tipp a fejlesztéséhez!

1. Beállítódás

Fogadjuk el, hogy a dolgok változnak! A nehézségek sem tartanak örökké – kérdés, hogyan tekintünk ezekre. Áldozatnak gondoljuk magunkat, vagy nem? Egyáltalán: elismerjük, hogy nehéz helyzetben vagyunk, vagy tagadjuk az egészet? Használjuk a pozitív belső monológokat, alakítsuk ki a megfelelő beállítódást az előttünk álló kihívásokhoz! Használjuk az átkeretezés módszerét, vagyis amikor az élet kihívások elé állít, nézzük meg, mit tanulhatunk ezekből.

2. Tudatosság

Tudjuk, mikor mit és miért érzünk? Figyeljük és elemezzük magunkat! Használjuk érzéseinket úgy, mint egy lakmuszpapírt!

3. Felkészültség

Tegyünk meg mindent azért, hogy felkészüljünk az előttünk álló kihívásokra! A fizikai felkészülésen túl készüljünk fel mentálisan is: olvassunk, informálódjunk, képezzük magunkat, és hagyjuk, hogy különféle behatások érjenek. Vagyis lépjünk ki szükség szerint a komfortzónánkból, és ne hagyjuk, hogy kizárólag megszokásaink irányítsanak!

4. Irányítás

Vegyük tudomásul, hogy rengeteg dolog van körülöttünk, amire nincs befolyásunk, de végül mégiscsak mi hozzuk meg a döntéseket, és így a kontroll a miénk! Ez felelősség – de lehetőség is! Mi irányítjuk, hogyan reagálunk bizonyos dolgokra. Azon viszont ne bosszankodjunk, amire nem hathatunk!

5. Kapcsolatok

Tartsunk fenn erős kapcsolati hálót, beszélgessünk sokat családtagjainkkal, barátainkkal és általában bárkivel! Beszéljük ki a problémáinkat, hallgassuk meg, mások miként gondolkodnak! Nem baj, ha kritikát kapunk! Az adott pillanatban rosszul eshet, de ebből is építkezhetünk.

6. Humor

Próbáljunk olykor mulatni önmagunkon! Keressük az alkalmakat, amikor sokat nevethetünk! Mosolyogjunk másokra: ez a gesztus nem kerül semmibe, mégis sokszor nagyon óvatosan adagoljuk.

7. Türelem

Nem minden eredmény jön egyből, sokszor rengeteg hegyet kell megmásznunk, hogy elérjük célunkat. Legyünk türelmesek!

8. Stresszkezelés

Találjuk meg a módszereket, amelyek a leghatékonyabban működnek a számunkra! A módszer, amely most megfelel, idővel biztosan változni fog, hiszen mi is változunk. Lényeg, hogy tudjuk, mit tehetünk stresszes helyzetben: legyenek rá módszereink, konkrét tervünk!

9. Hibázás

Hibázni lehet, de ugyanabból az okból lehetőleg ne hibázzunk újra és újra. Ne próbáljuk problémáinkat ugyanazzal a gondolkodással megoldani, amellyel létrehoztuk őket!

10. Segítség

Legyünk tisztában azzal, hol kaphatunk segítséget! Sikertelen az első segítségkérésünk? Ne adjuk fel, keressünk tovább!

A fenti cikk Kenyeres András Győztes gondolkodás című könyvének szerkesztett részlete. Mitől lesz egy sportoló eredményes? Hogyan érhetjük el a maximumot anélkül, hogy kiégnénk? Mit tanulhatunk a sikeres sportolóktól a civil életben? Könyvében Kenyeres András coach, a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénere nyújt segítséget annak, aki ki akarja hozni magából a maximumot mind fizikailag, mind szellemileg. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business HVG Könyvek

Sikerre vágyik? Íme 5 makacs tévhit, ami csak nehezíti a dolgát!

Hogyan lehetséges a gyarapodás a bizonytalanság közepette? Mekkora a szerencse és az innováció szerepe a tartósan jó teljesítményben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a neves vezetéstudományi szakértők - Jim Collins és Morten T. Hansen - új könyve. Részlet.

HVG Extra Business HVG Könyvek

Hogyan küzdjünk meg a nemkívánatos stresszel?

A stressz hatással van a teljesítményre, és sokszor olyan szintű probléma alakulhat ki, hogy szakembert is ajánlott bevonni. Az esetek nagy részében azonban az ember magán is segíthet. Kenyeres András coach könyvében négy pontba szedve mutatja be a stresszkezelés lehetőségeit.

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában