szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A IX. kerület Viola utca 50. szám alatti épületet Erzsébet Királyné Házának nevezték el, mert a tizenöt lakásos újépítésű társasház története visszanyúlik a XIX. századba. A ház múltbeli története és mai átváltozása rendkívüli építészeti megvalósítást eredményezett; a szakma ezt jutalmazta.

Apácák lakták

A levéltári adatok szerint a XIX. század végére tehető a lakóépület fennállása. A házat akkori tulajdonosa ajándékozta az Erzsébet Királyné tiszteletére és emlékére épült Örökimádás templom apácáinak, a Mária Reparatrix Szerzetesrendnek. Az épületet apácák lakták, egészen a II. világháborút követő államosításig, majd az ötvenes évektől kezdve a kerületi tanács által kijelölt bérlők használták. Az egyházi ingatlanok visszaadásának tulajdoni vitái idején, évekig üresen állt, végül életveszélyessé vált. Tulajdonosa a Reparatrix rend úgy döntött, hogy eladja a telket.

Már több mint száz éve épült annak a háznak az elődje, amely a 2005. évi építőipari nívódíjat elnyerte a többlakásos lakóépület kategóriájában.

A vevő a IX. kerületi tömb rehabilitációjában 1989-től folyamatosan résztvevő Quadrat Kft lett, amely hamarosan kiírta a tervpályázatot egy társasház megvalósítására. Az akkori nyertes, Gerencsér László „kézimunkás házként” jellemzi a tervezést, mivel a ház régi és új elemeinek összehangolása másfajta munkát jelentett, mint a teljesen új építmények létrehozása. Az utcai homlokzat eredeti falként maradt meg, a többit viszont pinceszintig visszabontották, az udvari részeket pedig teljesen újként valósították meg.

„Nincsen a házban két egyforma lakás, két azonos lakótér. A galériás, a tetőtéri, a belső szinteltolásos és a hétköznapian hagyományos ugyanúgy megtalálható benne” – sorolja a tervező építész. A külső szemlélő számára a ház teljesen különböző külső és belső képe adja az épület regyediségét.

A IX. kerület főépítésze, Sersliné Kócsi Margit kétarcú épületként jellemzi a társasházat, amely ötvözi korunk építészeti követelményeit és az értékmegőrzés szándékát. „Lényegesen olcsóbb és egyszerűbb lett volna egy teljesen új épületet emelni, ám a kerületi védettség ezt nem tette lehetővé. A IX. kerület a főváros egyik legrosszabb kerületéből vonzó városrésszé vált az elmúlt években” – fűzte hozzá a főépítész.

A díjat évente ítéli oda három hazai szakmai szervezet, az ÉVOSZ, a Magyar Építőművészek Szövetsége, és az Építéstudományi Egyesület tagjaiból álló bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Ecetfa helyett pálmák a Gozsdu-udvarban

Luxuslakások, galériák, üzletek, éttermek illetve wellness centrum is helyet kap majd a teljesen felújított Gozsdu-udvarban. Az XX. század elején épült, hét házból és hat belső udvarból álló komplexum a tervek szerint 2006 nyarának végére újul meg. A beruházó nem árulja el, mennyiért jutott az ingatlanhoz.

hvg.hu Gazdaság

Kereszttűzben a félkész Ybl-villa

A Budai Vár tövében épülő Ybl-villa tulajdonosa, a Budapanoráma Kft. nyilvános bejáráson mutatta be a félkész házat, amelyet legkésőbb 2007-re szeretnének befejezni. Az építkezés befejezésének legnagyobb akadálya, hogy a tervezett üveghomlokzat megépítésére a kerület egyelőre nem adta áldását.