szerző:
hvg.hu

Döcögősen haladnak a fizetéskönnyítési tárgyalások, nehéz bekerülni az eszközkezelős programra.

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) 2017-ről szóló jelentése szerint a kérelmek jelentős része még mindig a szerződések devizaalapúságához kapcsolódott. A legjelentősebb változás, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nem ez teszi ki a legnagyobb szeletet, mivel 2016-hoz képest 717-tel kevesebb ügy volt. A PBT szerint ennek az az oka, hogy ekkorra lezajlott az törvényi elszámolás folyamata az érintett szolgáltatóknál, a jogorvoslati határidők is elteltek, és több mint két éve hatályban voltak már a „fair banki” szabályok.

Míg korábban a jelzáloghitelekkel kapcsolatos ügyek többsége azért indult, mert a devizaalapú jelzáloghitelek érvényességét a kérelmezők vitatták, mostanra a szerződések érvényessége tárgyában sokkal kevesebb kérelem érkezett. A PBT elé került jogvitákban a kérelmezők devizajóváírás esetén az általuk vártnál alacsonyabb összeg beérkezését, terhelés esetén az általuk vártnál magasabb összeg terhelését kifogásolták. Egyes esetekben a kérelmezők az őket ért veszteséget a pénzügyi szolgáltatók által felszámított magas díjaknak és költségeknek tulajdonították, holott a tranzakciók hátterében egyszeres vagy többszörös devizakonverzió történt, melynek során a fogyasztók árfolyamveszteséget szenvedtek el.

A jelzáloghitelekkel kapcsolatos kérelmek jelentős része tehát még most is a szerződések devizaalapúságához kapcsolódik, de mára már a tartozás összegének változását, a törlesztőrészlet megnövekedését, vagy annak okát sérelmezik. „A kérelmezők a korábban devizaalapú hitelek forintra váltását követően, a fennálló tőketartozásukat összevetették az alapszerződésben és egyéb banki igazolásban fellelhető és folyósított forintösszeggel, és minden esetben arra a megállapításra jutottak, hogy a tőketartozásuk nem csökkent, sőt a legtöbb esetben megnövekedett” – írta jelentésében a PBT.

Az Énpénzem szerint többen jelezték feléjük, hogy bár bankjuk elfogadta, hogy jogosultak lennének az eszközkezelős programra, jelentkezésüket végül mégis elutasították. A megnevezett bankok viszont egyértelműen tagadták, hogy ilyen ügy előfordult náluk. A PBT jelentése szerint ugyanakkor igenis akadtak ilyen panaszok, de mint írták, nincs jogszabályi tiltás, hogy a feltételek fennállása esetén a pénzügyi szolgáltató ne hozhatna üzleti alapú elutasító döntést. A PBT szerint a fizetéskönnyítési tárgyalások is igen nehézkesek lehettek, tőketartozás elengedése pedig csak „kivételes esetekben és ritkán volt lehetséges”.

2017-ben 690 lakáshiteles ügy indult, ebből 577-et bíráltak el érdemben, és 197 esetben zárult kedvezően, azaz egyezséggel, kötelezéssel, ajánlással vagy megegyezéssel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!