szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az is látható, hogy a családi házaké a főszerep.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Meglepően alakul idén a lakásépítési kedv a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, amelyekről az Ingatlan.com számolt be. Mint írták, a koronavírus-járvány miatt áprilisban több gazdasági mutató is jelentősen zuhant az előző hónapokhoz képest, de az új lakóingatlanokra kiadott engedélyeknél nem ez a helyzet.

Idén áprilisban összesen 1007 új lakóingatlanra adtak ki engedélyt a hivatalos KSH-adatok szerint; ez idén eddig a legmagasabb havi érték.

Januárban, februárban és márciusban 735-865 engedély született. „Ebből az látható, hogy a koronavírus-járvány nem vetette vissza a lakásépítési kedvet az idei év előző hónapjaihoz képest” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az 1007 darab jóváhagyás a tavaly áprilishoz képest mégis visszaesést jelent, méghozzá 29 százaléknyit. „Az is látható, hogy a családi házaké a főszerep: áprilisban ugyanis az összes engedély 84 százaléka, egylakásos lakóingatlanra, vagyis családi házra szólt. Az év első négy hónapjában összesen 2710 családi ház kapott engedélyt, ez 26 százalékos csökkenést jelent. Jóval nagyobb mértékben, 50 százalékkal 666-ra csökkent a többlakásos épületben lévő lakásokra szóló jóváhagyások száma" – mondta Balogh László.

Szerinte ahogy az lakásépítéseknél, úgy a piacon is a családi házaké és az ikerházaké a főszerep. Január és június közepe között az új lakóingatlanok iránit érdeklődések 17 százaléka volt családi ház, szemben az egy évvel korábbi, 13 százalékos aránnyal. Az ikerházak az idei kereslet 26 százalékát adták, míg tavaly 20 százalékos volt a részesedésük. A sorházi lakások idén és tavaly is 5 százalékos arányt mondhattak magukénak. „A családi házak és ikerházak iránti kereslet növekedésével párhuzamosan az új építésű társasházi lakásoknál visszaesés volt. Az új lakások iránt érdeklődők 51 százaléka választotta ezeket, míg tavaly még 61 százalékos eredményt értek el” – ismertette az adatokat Balogh László.

Szerinte a családi és ikerházak sikerében szerepe van a karanténhatásnak, sokan ugyanis inkább a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt érdeklődnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 9 áldozata van a járványnak, 927 új fertőzöttet találtak

Újabb 9 áldozata van a járványnak, 927 új fertőzöttet találtak

A 94 éves David Attenborough regisztrált az Instagramra, hogy ott is figyelmeztessen: baj van

A 94 éves David Attenborough regisztrált az Instagramra, hogy ott is figyelmeztessen: baj van

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai