szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc fázisban 1326 lakást alakítanak ki a Tóváros elnevezésű projektben.

Lakóingatlanok fejlesztésébe kezd Budapesti XI. kerületében az eddig főként irodaházfejlesztéseiről ismert Atenor. A cég ehhez egy több mint 82 ezer négyzerméteres telket vásárolt, ahol nyolc fázisban összesen 1326 lakást tervez kialakítani.

Az Atenor közleménye szerint a Tóváros elnevezésű, 150-160 millió euró értékű projekt első fázisa már jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a továbbiakat később engedélyeztetik.

A tájékoztatás szerint 2022 nyarán várható az első ütem – három-négy épület, azokban egyenként 30-40 lakást – átadása. Ezt követően évente 100-150 további lakást terveznek átadni és értékesíteni.

A Tóváros Dél-Budán, a XI. kerületben található, egy patak és egy tó által határolt zöldövezetben van a Balaton és a Budaörsi Repülőtér felé vezető utak mentén. A beruházásról ugyancsak hírt adó Portfolio.hu szerint az a TriGranit által a 2000-es évek elején megkezdett gigaprojekt folytatása lehet.

Az új vétellel együtt a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzett Atenor fejlesztés alatt álló európai projektjeinek száma 32-re emelkedett. Jelenleg Magyarországon négy irodafejlesztési projekten dolgoznak – Váci Greens, Aréna Business Campus, RoseVille, BakerStreet –, a Tóváros lakóprojekt plusz 92 ezer négyzetmétert jelent.

A cég az MTI kérdésére közölte: bevételei az egyes fejlesztési projektekre külön-külön létrehozott projektcégeken keresztül folynak be az anyavállalathoz, a belga Atenor SA-hoz. Az Atenor S.A. 2019-es bevétele 107 millió euró volt. A magyarországi projektcégek 2020-as árbevételének összesítése márciusban zárul. Az előzetes adatok szerint 25-30 milliárd forint, azaz 71-86 millió euró között alakult a magyarországi árbevétel tavaly.

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Járvány ide vagy oda, a lakáshitelekből több fogyott, és még olcsóbbak is lettek 2020-ban

A koronavírus-járvány ellenére több lakáshitel fogyott 2020-ban, mint az azt megelőző évben, de azt nem mondhatjuk, hogy a járvány ne hatott volna a hitelezési folyamatokra. Az igénylők a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, a negyedévek összehasonlításakor pedig borult az elmúlt évek mintázata. A Bank360.hu szakértői elemzésükben a lakáshitelek 2020-as eredményeit foglalták össze.