Tetszett a cikk?

Princz Gábort hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Budai Hengermalom Rt. egy üzletrészének megvásárlásával kapcsolatban. A gyanúsítás szerint az üzletrészt 300 millió forintért vásárolta meg a Postabank és Takarékpénztár Rt. - amelynek elnök-vezérigazgatója Princz Gábor volt -, holott az a szakértő szerint mindössze 179 millió forintot ért.

Princz Gábor panasszal élt a gyanúsítás ellen, de érdemi védekezését még nem adta elő - közölte Nehéz-Posony István, a Postabank egykori vezetőjének ügyvédje. "Elkértük a tanúvallomásokat és a szakértői anyagokat, ezek birtokában írásban adjuk elő védekezésünket, amely arra alapul, hogy a szakértő véleményével szemben az üzletrésznek 300 millió forint volt a forgalmi értéke" - tette hozzá Nehéz-Posony István.
A Postabank-ügyben csaknem fél évtizedig folytatott nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Princz Gábor korábbi elnök-vezérigazgató és társai ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselője visszaélésének alapos gyanújával. Az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, a szakértői megállapítások szerint több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. A nyomozás során az igazgatóság és a felügyelő bizottság több tagját is meggyanúsították, ám az fb-tagok ügyében bizonyítékok hiányában már korábban megszüntették az eljárást.
Múlt héten pénteken újabb nyomozást rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2000 decemberében készült titkos jelentése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Postabank-ügyben. Az ORFK tájékoztatása szerint a Princz Gábor és társai elleni nyomozás során került a múlt héten hétfőn a rendőrség birtokába egy 2000 decemberében készült Kehi-jelentés. Erről eddig nem tudott a nyomozóhatóság; a jelentés arra utal, hogy a Postabank Rt. 1998. év végi konszolidációja során olyan gazdasági döntések születtek, amelyek hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját alapozzák meg.
"Kormányzati, rendőrségi segédlettel elkezdődött egy figyelemelterelő hadművelet, elkezdődött Princz Gábor tisztára mosdatása" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában, a Postabank konszolidációját érintő, 2000-ben készült titkos Kehi-jelentés tervezete alapján indított nyomozásról. "A közpénzügyi államtitkár a rendőrség közreműködésével segít a büntetőügyben gyanúsított Princz Gábornak, hogy politikai ellentámadást indítson, és ezzel eléri azt, hogy a média ne Princz Gábor disznóságairól, hanem egy mondvacsinált ügyről beszéljen" - mondta Áder János a dokumentum előkerülésének és Keller László feljelentésének időzítésére utalva. Lamperth Mónika belügyminiszter kiemelte: a rendőrség korábban, még az Orbán-kormány idején kérte, ám nem kapta meg a szóban forgó - akkor még szigorúan titkos minősítésű - Kehi-jelentést. A dokumentum akkor került elő, amikor újból kérte a rendőrség, amely szakmai alapon járt el, amikor a jelentéstervezet minősítése után elrendelte a nyomozást - jelentette ki Lamperth.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!