Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kifogásolja, hogy miközben "Magyarország polgárainak 92 százaléka békepárti", a kormány a háború oldalára áll. A volt miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte, hogy a Fidesz az ügyben politikai vitanap megtartását kezdeményezi a Házban. A kormányszóvivő szerint hazánk "nem részese ennek a konfliktusnak, nem visel háborút és nem is fog".

A fideszes politikus szerint miután a kormány a légtérátengedésről szóló döntést meghozta, nem kérdés, hogy melyik oldalon áll. Orbán példa nélkülinek nevezte, hogy egy ilyen ügyben parlamenti vita nélkül "vigye át a kormány az országot a háború oldalára". Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarországnak vagy ENSZ BT-határozatra vagy az Európai Unió döntésére vagy NATO-határozatra lenne szüksége egy ilyen lépéshez. A volt miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte, hogy a Fidesz az ügyben politikai vitanap megtartását kezdeményezi a Házban.
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton kérte a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését Magyarországtól, hogy "kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását". Vasárnap pártközi egyeztetést tartottak az ügyben, amelyen a Fidesz nem vett részt. A lovasberényi informális ülésén ezután a kormány arra az álláspontra jutott, hogy ma is érvényben van az az 1998-as országgyűlési határozat, amely felhatalmazta a magyar légtér használatára azokat az országokat, amelyek az Irak ügyében hozott ENSZ-határozatok végrehajtás érdekében lépnek fel. Ennek megfelelően a kabinet tudomásul vette, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében".
Magyarország biztonságát semmi nem fenyegeti, a kockázati tényezők növekedésére semmi nem utal - jelentette ki a kormányszóvivő a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy az ország területének, lakosainak és intézményeinek biztonságáért felelős szervezetek felkészültek arra, hogy ez a jövőben is így legyen, és megtették a szükséges előkészítő lépéseket, illetve folyamatosan elemzik a kialakult helyzetet. "Magyarország nem részese ennek a konfliktusnak, nem visel háborút és nem is fog" - szögezte le a kormányszóvivő, hozzátéve: a magyar kormány magyar katonát, harcoló alakulatot nem küld Irakba. A kormányszóvivő közölte: Medgyessy Péter a külügyminiszter társaságában a tervek szerint szerdán látogat el az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésére, amely eredetileg kedden kívánta a kormányfőt meghallgatni a kialakult helyzetről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!