Orbán Viktor kifogásolja, hogy miközben "Magyarország polgárainak 92 százaléka békepárti", a kormány a háború oldalára áll. A volt miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte, hogy a Fidesz az ügyben politikai vitanap megtartását kezdeményezi a Házban. A kormányszóvivő szerint hazánk "nem részese ennek a konfliktusnak, nem visel háborút és nem is fog".

A fideszes politikus szerint miután a kormány a légtérátengedésről szóló döntést meghozta, nem kérdés, hogy melyik oldalon áll. Orbán példa nélkülinek nevezte, hogy egy ilyen ügyben parlamenti vita nélkül "vigye át a kormány az országot a háború oldalára". Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarországnak vagy ENSZ BT-határozatra vagy az Európai Unió döntésére vagy NATO-határozatra lenne szüksége egy ilyen lépéshez. A volt miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte, hogy a Fidesz az ügyben politikai vitanap megtartását kezdeményezi a Házban.
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton kérte a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését Magyarországtól, hogy "kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását". Vasárnap pártközi egyeztetést tartottak az ügyben, amelyen a Fidesz nem vett részt. A lovasberényi informális ülésén ezután a kormány arra az álláspontra jutott, hogy ma is érvényben van az az 1998-as országgyűlési határozat, amely felhatalmazta a magyar légtér használatára azokat az országokat, amelyek az Irak ügyében hozott ENSZ-határozatok végrehajtás érdekében lépnek fel. Ennek megfelelően a kabinet tudomásul vette, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében".
Magyarország biztonságát semmi nem fenyegeti, a kockázati tényezők növekedésére semmi nem utal - jelentette ki a kormányszóvivő a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy az ország területének, lakosainak és intézményeinek biztonságáért felelős szervezetek felkészültek arra, hogy ez a jövőben is így legyen, és megtették a szükséges előkészítő lépéseket, illetve folyamatosan elemzik a kialakult helyzetet. "Magyarország nem részese ennek a konfliktusnak, nem visel háborút és nem is fog" - szögezte le a kormányszóvivő, hozzátéve: a magyar kormány magyar katonát, harcoló alakulatot nem küld Irakba. A kormányszóvivő közölte: Medgyessy Péter a külügyminiszter társaságában a tervek szerint szerdán látogat el az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésére, amely eredetileg kedden kívánta a kormányfőt meghallgatni a kialakult helyzetről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak