Tetszett a cikk?

A parlament hétfői ülésén a képviselők kétszer is leszavazták a legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Polt Péter először az Orbány-kormány vezető tisztségviselőivel kapcsolatos ügyekről feltett szocialista kérdésre, majd az MTV Rt. gazdálkodásával összefüggésben megfogalmazott szabad demokrata interpellációra válaszolt; mindkét interpelláció az ügyészség passzivitását kifogásolta.

Tóth Károly (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: miért nem jár el a legfőbb ügyész azokban az ügyekben, amelyekben az Orbán-kormány vezető tisztségviselői érintettek? Tóth szerint az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának informatikai kormánybiztossága működése során felmerült a gyanú, hogy az egységes hírközlési törvényhez kapcsolódó rendeletek megalkotásával olyan szerződéseket kötött, amelyeknek nagyobb részében teljesítmény nélkül több száz millió forintos kifizetések történtek.
Polt Péter válaszában leszögezte, hogy a nyomozás befejezésének határideje 2003. június 2-a. Biztosította a képviselőt, hogy a nyomozás addigra befejeződik, s hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakszerűen, törvényesen és gyorsan végezte feladatát. A képviselők 150 igen, 185 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett szavazták le a legfőbb ügyész válaszát.
Az Országgyűlés nem sokkal később 144 igen, 196 ellenszavazat és öt tartózkodás mellett ismét leszavazta Polt Péter válaszát. Gusztos Péter (SZDSZ) azzal összefüggésben kérdezte a legfőbb ügyészt, hogy szabad demokrata politikusok több mint két éve tettek feljelentést a Magyar Televízió Rt. pazarló gazdálkodása nyomán. Gusztos szerint a nyomozás több mint két éve az ügyészség szoros felügyelete alatt zajlik, ennek ellenére a sajtó arról adott hírt, hogy a gazdasági bűncselekmények lezárásában előrelépés nem történt. Mint mondta, a rendőrség lezárta a Szabó László Zsolt volt tévéelnök elleni vádak ügyében folytatott nyomozás egy részét, az ügyészség azonban hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését.
Polt Péter válaszában közölte, hogy az ügy felderítésében történt előrelépés, és ha lesz elég bizonyíték, megtörténik a gyanúsítás, illetve a vádemelés. A legfőbb ügyész rámutatott: az, hogy egy ügy az ügyészség szoros felügyelete mellett zajlik, nem azt jelenti, hogy az ügyészség nyomoz.
Polt Péter szerint az ügyészség gyorsan, törvényesen és szakszerűen járt el azokban az ügyekben, amelyekkel kapcsolatos két interpellációra adott válaszát az Országgyűlés nem fogadta el hétfői ülésén. "Amit elmondtam az interpellációkra adott válaszomban az a szakmai helyzet, ezen túlmenően nincs kompetenciám arra keresni a választ, hogy miért történt így" - nyilatkozta a legfőbb ügyész a szavazást követően.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!