A parlament hétfői ülésén a képviselők kétszer is leszavazták a legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Polt Péter először az Orbány-kormány vezető tisztségviselőivel kapcsolatos ügyekről feltett szocialista kérdésre, majd az MTV Rt. gazdálkodásával összefüggésben megfogalmazott szabad demokrata interpellációra válaszolt; mindkét interpelláció az ügyészség passzivitását kifogásolta.

Tóth Károly (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: miért nem jár el a legfőbb ügyész azokban az ügyekben, amelyekben az Orbán-kormány vezető tisztségviselői érintettek? Tóth szerint az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának informatikai kormánybiztossága működése során felmerült a gyanú, hogy az egységes hírközlési törvényhez kapcsolódó rendeletek megalkotásával olyan szerződéseket kötött, amelyeknek nagyobb részében teljesítmény nélkül több száz millió forintos kifizetések történtek.
Polt Péter válaszában leszögezte, hogy a nyomozás befejezésének határideje 2003. június 2-a. Biztosította a képviselőt, hogy a nyomozás addigra befejeződik, s hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakszerűen, törvényesen és gyorsan végezte feladatát. A képviselők 150 igen, 185 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett szavazták le a legfőbb ügyész válaszát.
Az Országgyűlés nem sokkal később 144 igen, 196 ellenszavazat és öt tartózkodás mellett ismét leszavazta Polt Péter válaszát. Gusztos Péter (SZDSZ) azzal összefüggésben kérdezte a legfőbb ügyészt, hogy szabad demokrata politikusok több mint két éve tettek feljelentést a Magyar Televízió Rt. pazarló gazdálkodása nyomán. Gusztos szerint a nyomozás több mint két éve az ügyészség szoros felügyelete alatt zajlik, ennek ellenére a sajtó arról adott hírt, hogy a gazdasági bűncselekmények lezárásában előrelépés nem történt. Mint mondta, a rendőrség lezárta a Szabó László Zsolt volt tévéelnök elleni vádak ügyében folytatott nyomozás egy részét, az ügyészség azonban hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését.
Polt Péter válaszában közölte, hogy az ügy felderítésében történt előrelépés, és ha lesz elég bizonyíték, megtörténik a gyanúsítás, illetve a vádemelés. A legfőbb ügyész rámutatott: az, hogy egy ügy az ügyészség szoros felügyelete mellett zajlik, nem azt jelenti, hogy az ügyészség nyomoz.
Polt Péter szerint az ügyészség gyorsan, törvényesen és szakszerűen járt el azokban az ügyekben, amelyekkel kapcsolatos két interpellációra adott válaszát az Országgyűlés nem fogadta el hétfői ülésén. "Amit elmondtam az interpellációkra adott válaszomban az a szakmai helyzet, ezen túlmenően nincs kompetenciám arra keresni a választ, hogy miért történt így" - nyilatkozta a legfőbb ügyész a szavazást követően.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához