Tetszett a cikk?

A korábbi jelentésekkel ellentétben nem 2-es, hanem 3-as fokozatú, azaz súlyos üzemzavar történt április 10-én Pakson, derült ki az erőműben végzett újabb vizsgálatokból. A gázszivárgást nagy valószínűséggel hűtési hiányosságok okozták, a lakosságot azonban nem fenygeti veszély, a radioaktív gázkibocsátás mértéke elenyésző.

A lakosság sugárveszély nem fenyegeti, így jelenleg semmi óvintézkedés nem indokolt - tartalmazza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye, amelyet a paksi április 10-i gázszivárgással, s a vizsgálat új fejleményeivel kapcsolatban tettek közzé. A minisztérium szerint a környezeti radioaktív sugárzás széles körű, összehangolt mérési eredményei igazolják, hogy a lakosság biztonságban van óvintézkedések nélkül is.
A Paksi Atomerőmű Rt. által kiadott közlemény szerint - a gázszivárgás körülményeinek kivizsgálása keretében - az erőműben befejezték az ideiglenesen telepített fűtőanyag tisztítórendszer szétszerelését, fedelének leemelését. Víz alatti tévékamarákkal megvizsgálták a harminc fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét és megállapították, hogy a kötegek többsége jelentősen megsérült.
Az üzemzavart korábban a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a 2. fokozatba sorolták, az új tények ismeretében azonban súlyosabbnak, 3-as fokozatúnak minősítették. Az új minősítést a nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága jóváhagyta. A vizsgálat szerint a gázszivárgás nagy valószínűséggel hűtési hiányosságokra vezethető vissza. A radioaktív gáz az erőmű kéményén keresztül kikerült a környezetbe, a gázkibocsátás a kéményen keresztül folyamatos, de mennyisége olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében a nagypontosságú mérések sem mutatnak ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!