Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A kettéválasztott téren az ellentüntetők sípolással, dobálással, dulakodással akadályozták meg a dekriminalizációt támogató tüntetés lezajlását; a rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.

A Kendermag Egyesület jogászai döntik el, pontosan hány feljelentést tesznek és kik ellen, azonban valószínűleg köztük lesz néhány, az ellentüntetésen szervezetten megjelent csoport is - közölte Felső László, a szervezet elnöke, aki szerint az elkövetők "természetesen nem mutatkoztak be nekik, de több tettesnek van arca". Ennek ellenére kérdéses, megtalálhatóak-e ezek az emberek - mondta az elnök, aki szerint az ellentüntetés szervezőinek felelőssége lett volna, hogy kordában tartsák az általuk odahívott embereket, az ezzel kapcsolatos következtetéseket azonban a rendőrségnek kellene levonnia.
Az SZDSZ Újgeneráció észak-alföldi regionális szervezete "elszomorítónak és elítélendőnek" tartja a 2003. május 4-én a Vörösmarty téren tartott, a polgári körök által szervezett, békétlenséget okozó ellentüntetést. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy a magyar demokrácia elmúlt 13 éve alatt nem alakult ki olyan politikai kultúra, amelyet egy ilyen fontos társadalmi kérdés megoldása megkövetel. A Kendermag Egyesület rendezvénye a társadalmi kommunikáció kezdete lett volna, ezért csatlakozott hozzá az SZDSZ Újgenerációja is. Ezt a kezdeményezést a jobboldal teljes egésze nemcsak elutasította, hanem erőszakos, civilizálatlan módon elfojtotta" - áll többek között a szervezet közleményében.
A Magyar Demokrata Fórum elutasítja a könnyűdrogok liberalizálását és álságosnak tartja azt a nyilatkozatot, amely szerint a kormány elhatárolódott a Kendermag Egyesület által szervezett vasárnapi demonstrációtól. "A Vörösmarty téren számos szabad demokrata zászló lengett a Kendermag Egyesületé mellett, és ott volt a rendezvényen Horn Gábor SZDSZ-es politikai államtitkár, valamint Béki Gabriella és Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő. Magyar Bálint, aki a kormány tagja, tegnap az MTV 1-en kifejtette, hogy gyakorlatilag nincs kifogása az egyesület rendezvénye ellen, mondhatnánk, finoman kiállt a könnyűdrogok fogyasztása és legalizálása mellett" - vélekedett Almássy Kornél, az MDF elnökségének tagja hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Az MDF-es politikus szerint a kormány minden egyes tagjának el kellene határolódnia, s aki ezt nem teszi meg, annak le kellene mondania kormánytagságáról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt