Tetszett a cikk?

Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A kettéválasztott téren az ellentüntetők sípolással, dobálással, dulakodással akadályozták meg a dekriminalizációt támogató tüntetés lezajlását; a rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.

A Kendermag Egyesület jogászai döntik el, pontosan hány feljelentést tesznek és kik ellen, azonban valószínűleg köztük lesz néhány, az ellentüntetésen szervezetten megjelent csoport is - közölte Felső László, a szervezet elnöke, aki szerint az elkövetők "természetesen nem mutatkoztak be nekik, de több tettesnek van arca". Ennek ellenére kérdéses, megtalálhatóak-e ezek az emberek - mondta az elnök, aki szerint az ellentüntetés szervezőinek felelőssége lett volna, hogy kordában tartsák az általuk odahívott embereket, az ezzel kapcsolatos következtetéseket azonban a rendőrségnek kellene levonnia.
Az SZDSZ Újgeneráció észak-alföldi regionális szervezete "elszomorítónak és elítélendőnek" tartja a 2003. május 4-én a Vörösmarty téren tartott, a polgári körök által szervezett, békétlenséget okozó ellentüntetést. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy a magyar demokrácia elmúlt 13 éve alatt nem alakult ki olyan politikai kultúra, amelyet egy ilyen fontos társadalmi kérdés megoldása megkövetel. A Kendermag Egyesület rendezvénye a társadalmi kommunikáció kezdete lett volna, ezért csatlakozott hozzá az SZDSZ Újgenerációja is. Ezt a kezdeményezést a jobboldal teljes egésze nemcsak elutasította, hanem erőszakos, civilizálatlan módon elfojtotta" - áll többek között a szervezet közleményében.
A Magyar Demokrata Fórum elutasítja a könnyűdrogok liberalizálását és álságosnak tartja azt a nyilatkozatot, amely szerint a kormány elhatárolódott a Kendermag Egyesület által szervezett vasárnapi demonstrációtól. "A Vörösmarty téren számos szabad demokrata zászló lengett a Kendermag Egyesületé mellett, és ott volt a rendezvényen Horn Gábor SZDSZ-es politikai államtitkár, valamint Béki Gabriella és Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő. Magyar Bálint, aki a kormány tagja, tegnap az MTV 1-en kifejtette, hogy gyakorlatilag nincs kifogása az egyesület rendezvénye ellen, mondhatnánk, finoman kiállt a könnyűdrogok fogyasztása és legalizálása mellett" - vélekedett Almássy Kornél, az MDF elnökségének tagja hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Az MDF-es politikus szerint a kormány minden egyes tagjának el kellene határolódnia, s aki ezt nem teszi meg, annak le kellene mondania kormánytagságáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!