Tetszett a cikk?

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) lemondásra szólítja fel Horváth Aladárt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét. A CSZOSZ szerint a politikusnak "etikátlan politikai magatartása" és az OCÖ "átláthatatlan gazdasági tevékenysége" miatt kell távoznia.

Kövesi Vilmos, a CSZOSZ alelnöke pénteken közölte: több képviselőtársával szeretné elérni, hogy az OCÖ május 29-re kitűzött közgyűlését rendkívüli tisztújító közgyűlésként hívja össze a jelenlegi vezetés. Szerinte Horváth Aladár eddigi tevékenysége alatt és a választások során nem tett eleget demokratikus, rendszerváltó ígéreteinek, ellenben konfliktust gerjesztett a Miniszterelnöki Hivatal Romaügyi Államtitkárságával, valamint több minisztériummal. Kövesi szerint a "magyarországi cigányságnak és a társadalomnak felelősen gondolkodó, a társadalmi békére elhivatott cigány vezetésre van szüksége, nem pedig hiteltelen programok mögé bújt, nem roma szakértőkre".
Horváth Aladár a hvg.hu megkeresésére válaszolva pénteken elmondta: a roma önkormányzati választások előtt ígéretet tett arra, hogy átlátható és tiszta viszonyokat teremt az OCÖ pénzügyeiben. Horváth a hvg.hu-nak jelezte: a vizsgálati eredményt a május 29-én összeülő közgyűlésnek átadja. Szerinte a CSZOSZ pénteki felhívása a szervezet egy újabb próbálkozása arra, hogy az OCÖ-ban puccsot hajtson végre.
Az ügy előzménye, hogy az OCÖ pénzügyi válsághelyzetbe került és emiatt a szervezet vezetői a kormány segítségét kérik a hiány szanálására. A vezetés emellett a költségvetési támogatás növelését is szükségesnek tartja: a jelenlegi, 17 millió 910 ezer forintos havi állami támogatást hozzávetőlegesen 24 millió forintra kellene emelni. A jelenlegi vezetés szerint az előző elnökség szerint a jelenlegi vezetés a felelős. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!