Tetszett a cikk?

Az ipari park programban részt vevő projektek többségében tavaly is folytatódott a vállalkozások betelepítése, és a parkok szolgáltatásainak fejlesztése. A 160 magyar ipari parkban már 128 ezren dolgoznak.

Jelenleg Magyarországon 160 terület, illetve szervezet viseli az ipari park címet. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) adatai szerint 1997-ben 28, 1998-ban 47, 1999-ben 37, 2000-ben 21, 2001-ben 13, 2002-ben 14 Ipari Park címre beadott pályázat volt eredményes. Az ipari parkok összterülete 8.800 hektár, betelepítettségük, fejlettségük változó.
A tavalyi év végén az ipari parkok területének átlagosan 40 százaléka már betelepült. A 136 ipari parkban működő mintegy 2100 vállalkozás 1200 milliárd forint értékű termelő beruházással és 128 ezer fős létszámmal 2002-ben 3500 milliárd forint értékű terméket állított elő, amelynek 75 százaléka került exportra. Az ipari parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy 2002-ben az ipari parkok vállalkozásai adták az ipari foglalkoztatottak közel 16 százalékát, az ipar teljes értékesítési árbevételének 26 százalékát, valamint az ország ipari exportárbevételének közel 40 százalékát. Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése az ipari átlag 1,7-szerese. Az ipari parkokban - az "Ipari Park" cím elnyerésének időpontjához képest - a betelepült vállalkozások száma 865-tel, a foglalkoztatottak száma 50 ezerrel, a termelő beruházások értéke 930 milliárd forinttal, az éves termelési érték 2400 milliárd forinttal nőtt.
A GKM az idén is meghirdette az "Ipari Park" és az "Integrátor Ipari Park" cím elnyerésére vonatkozó pályázatot. Az ipari parkok fejlesztésére meghirdetett és május 15-én lezárt pályázatra 11-en jelentkeztek. Az idei pályázati kiírásban kiemelt célterületet jelentett a versenyképességet alapvetően meghatározó logisztikai szolgáltatások, valamint az innovációs és egyéb minőségi szolgáltatások fejlesztése.
A tárca tájékoztatása szerint előkészítés alatt van annak a minősítési rendszernek a kidolgozása, amely lehetővé teszi a legalább öt éve működő parkok teljesítményének értékelését. Amelyik park messze elmaradt a vállalt kötelezettségeitől és a közeljövőben sincs módja változtatni a helyzetén, az "Ipari Park" címet elveszti. (MTI-Eco)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat