Az ipari park programban részt vevő projektek többségében tavaly is folytatódott a vállalkozások betelepítése, és a parkok szolgáltatásainak fejlesztése. A 160 magyar ipari parkban már 128 ezren dolgoznak.

Jelenleg Magyarországon 160 terület, illetve szervezet viseli az ipari park címet. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) adatai szerint 1997-ben 28, 1998-ban 47, 1999-ben 37, 2000-ben 21, 2001-ben 13, 2002-ben 14 Ipari Park címre beadott pályázat volt eredményes. Az ipari parkok összterülete 8.800 hektár, betelepítettségük, fejlettségük változó.
A tavalyi év végén az ipari parkok területének átlagosan 40 százaléka már betelepült. A 136 ipari parkban működő mintegy 2100 vállalkozás 1200 milliárd forint értékű termelő beruházással és 128 ezer fős létszámmal 2002-ben 3500 milliárd forint értékű terméket állított elő, amelynek 75 százaléka került exportra. Az ipari parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy 2002-ben az ipari parkok vállalkozásai adták az ipari foglalkoztatottak közel 16 százalékát, az ipar teljes értékesítési árbevételének 26 százalékát, valamint az ország ipari exportárbevételének közel 40 százalékát. Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése az ipari átlag 1,7-szerese. Az ipari parkokban - az "Ipari Park" cím elnyerésének időpontjához képest - a betelepült vállalkozások száma 865-tel, a foglalkoztatottak száma 50 ezerrel, a termelő beruházások értéke 930 milliárd forinttal, az éves termelési érték 2400 milliárd forinttal nőtt.
A GKM az idén is meghirdette az "Ipari Park" és az "Integrátor Ipari Park" cím elnyerésére vonatkozó pályázatot. Az ipari parkok fejlesztésére meghirdetett és május 15-én lezárt pályázatra 11-en jelentkeztek. Az idei pályázati kiírásban kiemelt célterületet jelentett a versenyképességet alapvetően meghatározó logisztikai szolgáltatások, valamint az innovációs és egyéb minőségi szolgáltatások fejlesztése.
A tárca tájékoztatása szerint előkészítés alatt van annak a minősítési rendszernek a kidolgozása, amely lehetővé teszi a legalább öt éve működő parkok teljesítményének értékelését. Amelyik park messze elmaradt a vállalt kötelezettségeitől és a közeljövőben sincs módja változtatni a helyzetén, az "Ipari Park" címet elveszti. (MTI-Eco)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég