Moszkva Európa legdrágább, és egyben a világ második legköltségesebb városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting nemzetközi tanácsadó cég hétfői jelentéséből.

Az orosz fővárosnál a felmérés értelmében csak Tokióban drágább az élet. A tavalyi adatokhoz képest Moszkva a másik japán nagyvárost, Oszakát is eggyel hátrább szorította, amely így a harmadik helyen áll. A vizsgálat viszonyítási alapja New York volt, ahol 14 százalékkal kevesebb pénzből lehet kijönni, mint Moszkvában. A világ legolcsóbb nagyvárosának számító paraguayi Asunción árai az egyharmadát teszik ki Moszkváénak. Johannesburg esetében közel hasonló a helyzet, lévén a második az olcsó városok listáján. Európában a 10 milliós orosz metropoliszt Genf, London, és Zürich, majd a másik orosz nagyváros, Szentpétervár követi. Moszkva gyors drágulása egyébként a dollár értékvesztésével áll összefüggésben.
A felmérés 200 tipikus áru, illetőleg szolgáltatás ára alapján készült, a világ 144 nagyvárosának adatai alapján. A kosárban olyan tételek szerepeltek, mint például az ingatlanbérlet, az élelmiszer, a ruha, az elektronikai cikkek, a szórakozás, és a közlekedés. Moszkva azzal együtt áll a lista élén, hogy ez utóbbi területen, mind a benzint, mind a tömegközlekedést tekintve kimondottan olcsónak számít világviszonylatban.
A Mercer egyik közelmúltbeli jelentése alapján Moszkva "előkelő" helyen áll a negatív közbiztonsági listán is: az orosz főváros a kontinens legveszélyesebb metropolisza. Világviszonylatban azért jobb a helyzet, mint a dél-afrikai Johannesburgban, a világ legveszélyesebb városának számító közép-afrikai Banguiban, sőt némileg mint az Egyesült Államok legrosszabb mutatóival rendelkező Washingtonban, de Moszkva maga mögé utasít olyan helyeket is, mint a hírhedt zimbabwei Harare. A bűnözési mutatók mellett a felmérés a jogrendszer, illetve a politika, és a gazdaság stabilitására terjedt ki. Moszkvában a magas bűnözési ráta mellett döntően a jogrendszer működési zavarai, és a magas korrupció miatt alacsony a biztonsági index. A magas tömegközlekedési és ingatlanárak miatt London lett az Európai Unió legdrágább városa. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"