Tetszett a cikk?

Moszkva Európa legdrágább, és egyben a világ második legköltségesebb városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting nemzetközi tanácsadó cég hétfői jelentéséből.

Az orosz fővárosnál a felmérés értelmében csak Tokióban drágább az élet. A tavalyi adatokhoz képest Moszkva a másik japán nagyvárost, Oszakát is eggyel hátrább szorította, amely így a harmadik helyen áll. A vizsgálat viszonyítási alapja New York volt, ahol 14 százalékkal kevesebb pénzből lehet kijönni, mint Moszkvában. A világ legolcsóbb nagyvárosának számító paraguayi Asunción árai az egyharmadát teszik ki Moszkváénak. Johannesburg esetében közel hasonló a helyzet, lévén a második az olcsó városok listáján. Európában a 10 milliós orosz metropoliszt Genf, London, és Zürich, majd a másik orosz nagyváros, Szentpétervár követi. Moszkva gyors drágulása egyébként a dollár értékvesztésével áll összefüggésben.
A felmérés 200 tipikus áru, illetőleg szolgáltatás ára alapján készült, a világ 144 nagyvárosának adatai alapján. A kosárban olyan tételek szerepeltek, mint például az ingatlanbérlet, az élelmiszer, a ruha, az elektronikai cikkek, a szórakozás, és a közlekedés. Moszkva azzal együtt áll a lista élén, hogy ez utóbbi területen, mind a benzint, mind a tömegközlekedést tekintve kimondottan olcsónak számít világviszonylatban.
A Mercer egyik közelmúltbeli jelentése alapján Moszkva "előkelő" helyen áll a negatív közbiztonsági listán is: az orosz főváros a kontinens legveszélyesebb metropolisza. Világviszonylatban azért jobb a helyzet, mint a dél-afrikai Johannesburgban, a világ legveszélyesebb városának számító közép-afrikai Banguiban, sőt némileg mint az Egyesült Államok legrosszabb mutatóival rendelkező Washingtonban, de Moszkva maga mögé utasít olyan helyeket is, mint a hírhedt zimbabwei Harare. A bűnözési mutatók mellett a felmérés a jogrendszer, illetve a politika, és a gazdaság stabilitására terjedt ki. Moszkvában a magas bűnözési ráta mellett döntően a jogrendszer működési zavarai, és a magas korrupció miatt alacsony a biztonsági index. A magas tömegközlekedési és ingatlanárak miatt London lett az Európai Unió legdrágább városa. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti