Tetszett a cikk?

A futballhuliganizmus visszaszorítása az állam és a labdarúgás szereplőinek összefogásával lehetséges – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter azután, hogy bejelentette a futballpályákon elharapódzott erőszak visszaszorítására kidolgozott hétpontos tervet.

A futballhuliganizmus megelőzésére és visszaszorítására hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el a kormány – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter elmondta, hogy a futballhuliganizmus okait vizsgáló úgynevezett Páva-bizottság javaslatainak figyelembevételével kidolgozott intézkedésekhez a kiindulási alap a kormány számára az volt, hogy a labdarúgás áldozata és nem oka a kialakult helyzetnek, valamint az, hogy a szurkolói tábor nem azonos a mérkőzések rendbontóival.
Gyurcsány Ferenc a tervezett intézkedésekről elmondta: a kormány kezdeményezi a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó tényállásának pontosítását, a jelenleginél egyértelműbb szabályozás kialakítása érdekében. Mint mondta, a labdarúgó-mérkőzések nem lehetnek szélsőséges megnyilvánulások színterei, ezért a kormány javaslatot tesz a szabálysértési törvény szigorítására azokkal szemben, akik jogosulatlanul a pályára lépnek, illetve tárgyakat bedobálnak.
Szólt arról is, hogy a sporttörvényt és a rendőrségi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a rendőrség szerepét megerősítsék a közrend fenntartásában. A miniszter szerint a biztonság garantálása egyaránt feladata a szervezőknek és a rendőrségnek. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány felkérte a minisztériumot: készítsen jelentést a labdarúgásra közvetetten és közvetlenül fordított pénzek felhasználásáról, és a jelentés tapasztalatai alapján három éven belül szüntesse meg a professzionális, üzleti alapon működő sporttevékenységek közpénzből való támogatását.
A döntés értelmében a labdarúgás fejlesztésében a hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre, valamint az iskolai és diáksportra helyezi át a kormány. Gyurcsány Ferenc ismertetése szerint a sportrendezvényeket biztosító cégeket akkreditálni kívánják a jövőben. A kormány intézkedési terve szerint azt is meg kell vizsgálni az UEFA klublicenc előírásaival összhangban, hogy a stadionok biztonságos üzemeltetéséhez milyen előírások betartása, illetve technikai eszközök biztosítása szükséges. A kormány hatáskörébe tartozó változások a labdarúgó-bajnokság kezdetéig megtörténnek majd, a többi intézkedéshez kapcsolódó törvénymódosítási javaslatok pedig a törvényhozás őszi ülésszakának kezdetéig elkészülnek.
A labdarúgó-bajnokság kezdetétig, július 26-ig a Magyar Labdarúgó Liga által megvalósítandó intézkedések között említette bizonyos helyeken a szurkolói kártya bevezetését, az első osztályban a térfigyelő rendszerek kiépítését, valamint a rendezvények biztonsági vezetőinek kinevezését. A miniszter szerint a sporttörvény és a Btk. módosításának koncepciója is elkészülhet július 26-áig. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!