Tetszett a cikk?

A futballhuliganizmus visszaszorítása az állam és a labdarúgás szereplőinek összefogásával lehetséges – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter azután, hogy bejelentette a futballpályákon elharapódzott erőszak visszaszorítására kidolgozott hétpontos tervet.

A futballhuliganizmus megelőzésére és visszaszorítására hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el a kormány – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter elmondta, hogy a futballhuliganizmus okait vizsgáló úgynevezett Páva-bizottság javaslatainak figyelembevételével kidolgozott intézkedésekhez a kiindulási alap a kormány számára az volt, hogy a labdarúgás áldozata és nem oka a kialakult helyzetnek, valamint az, hogy a szurkolói tábor nem azonos a mérkőzések rendbontóival.
Gyurcsány Ferenc a tervezett intézkedésekről elmondta: a kormány kezdeményezi a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó tényállásának pontosítását, a jelenleginél egyértelműbb szabályozás kialakítása érdekében. Mint mondta, a labdarúgó-mérkőzések nem lehetnek szélsőséges megnyilvánulások színterei, ezért a kormány javaslatot tesz a szabálysértési törvény szigorítására azokkal szemben, akik jogosulatlanul a pályára lépnek, illetve tárgyakat bedobálnak.
Szólt arról is, hogy a sporttörvényt és a rendőrségi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a rendőrség szerepét megerősítsék a közrend fenntartásában. A miniszter szerint a biztonság garantálása egyaránt feladata a szervezőknek és a rendőrségnek. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány felkérte a minisztériumot: készítsen jelentést a labdarúgásra közvetetten és közvetlenül fordított pénzek felhasználásáról, és a jelentés tapasztalatai alapján három éven belül szüntesse meg a professzionális, üzleti alapon működő sporttevékenységek közpénzből való támogatását.
A döntés értelmében a labdarúgás fejlesztésében a hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre, valamint az iskolai és diáksportra helyezi át a kormány. Gyurcsány Ferenc ismertetése szerint a sportrendezvényeket biztosító cégeket akkreditálni kívánják a jövőben. A kormány intézkedési terve szerint azt is meg kell vizsgálni az UEFA klublicenc előírásaival összhangban, hogy a stadionok biztonságos üzemeltetéséhez milyen előírások betartása, illetve technikai eszközök biztosítása szükséges. A kormány hatáskörébe tartozó változások a labdarúgó-bajnokság kezdetéig megtörténnek majd, a többi intézkedéshez kapcsolódó törvénymódosítási javaslatok pedig a törvényhozás őszi ülésszakának kezdetéig elkészülnek.
A labdarúgó-bajnokság kezdetétig, július 26-ig a Magyar Labdarúgó Liga által megvalósítandó intézkedések között említette bizonyos helyeken a szurkolói kártya bevezetését, az első osztályban a térfigyelő rendszerek kiépítését, valamint a rendezvények biztonsági vezetőinek kinevezését. A miniszter szerint a sporttörvény és a Btk. módosításának koncepciója is elkészülhet július 26-áig. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szarvasi polgármester: „Kutya bunkó voltam”

Szarvasi polgármester: „Kutya bunkó voltam”

Ismét férjhez ment a csengeri örökösnő

Ismét férjhez ment a csengeri örökösnő

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben