A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy Somogy megyei kismama jövedelempótlékának ügyében hozott felülvizsgálati végzésében a Somogy Megyei Bíróság ez évi jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését is hatályon kívül helyezte. A végzés szerint a jövedelempótlék-igény a jogszabálysértés megállapításától visszamenőleg három évig érvényesíthető, az LB ugyanakkor helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó területi államháztartási hivatal (táh) érvelésének, amely szerint kamatok nem illetik meg az igénylőt.

A hivatalnak az ügyben új eljárást kell lefolytatnia, amelyben a vitatott 1979-es minisztertanácsi rendeletet 2002. március 7-ig, azaz hatályon kívül helyezéséig alkalmaznia kell. Az említett rendeleten alapuló, meghatározott összegű gyermekgondozási díj rendszerét 1996-tól egy új váltotta fel, az LB döntése értelmében ez azonban nem helyezte hatályon kívül a korábbi, 1994-ben módosított rendelkezést. A végzés szerint az igény a jogszabálysértés megállapításától visszamenőleg három évig érvényesíthető. A döntés több százezer kismamát érint, az állam költsége több tízmilliárd forint lehet.
A Somogy Megyei Bíróság januári ítéleteiben három édesanyának összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perben jogerősen. E döntések szerint a felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak jövedelempótlékra, de a területi államháztartási hivatal (táh) ezt nem fizette meg. Az anyák a perekben arra hivatkoztak, hogy egy 1994-es, 2002 márciusáig hatályban maradt rendeletmódosítás kimondja: a gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék is. A táh a perben azzal érvelt, hogy az 1994-es rendeletmódosítás szerint csak a meghatározott összegű gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék. Azután azonban, hogy a Bokros-csomag nyomán 1996 áprilisában a mindenkori öregségi nyugdíjhoz igazították a gyes összegét, már nem járt a pótlék.
Kétség sem férhet hozzá, hogy a kormány betartja korábbi ígéretét és mindenben a bíróság döntése szerint jár el - közölte a kormányszóvivő a Legfelsőbb Bíróság döntése kapcsán. Gál J. Zoltán a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a kabinet meggyőződése szerint nagyon jó helyre, a gyermeket nevelő családokhoz kerül a bíróság döntése nyomán a támogatás, a pénz. A kormányszóvivő rámutatott, hogy az Orbán-kormány a családok támogatásáról 1998-ban meghozott törvényben a gyermekgondozási segély rendszerét teljes körben újraszabályozta, a jövedelempótlékot ugyanakkor sem a törvény, sem a hozzá kapcsolódó kormányrendeletek nem említették. "Fel kell tenni a kérdést, hogy ezt szándékosan, vagy feledékenységből nem hatálytalanították?" - mondta Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő közölte: a döntés - amely körülbelül 25-30 milliárd forintos kiadást jelent - az államháztartás hiányát növeli majd. A pénzt a költségvetés úgynevezett egyéb költségvetési kiadások előirányzatából kell kifizetni, ebbe, a felülről nyitott alapba másfél milliárd forint van elkülönítve. Gál J. Zoltán azonban rámutatott: az ügy ma nem zárult le, egy hasonló esetben a jövő héten várható határozat, és ha az ellentétes lesz a mostanival, akkor jogegységi döntésre lesz szükség. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről