Tetszett a cikk?

A kormány szerdán elfogadta a sporttörvény változtatását, mely többek között a sport állami támogatását, a jövő évi sportcélú költségvetést, s a sportrendezvények biztonságát érinti. Az új sporttörvényben az élsporttal azonos hangsúlyt kap a szabadidős tömegsport, a diáksport és a fogyatékosok sportja.

Az új törvény csökkentené az állam, és növelné a társadalmi szervezetek szerepét a sportban. A sportszervezeteknek és -szövetségeknek működési költségeik fedezetét alapvetően maguknak kell előteremteniük, az állam csak kiegészítő támogatást adhat, kivéve az iskolai testnevelést.
A látványsportokat az állam sportbarát jogi környezet kialakításával segíti, azonban az önmagukat eltartani képtelen, de nemzeti értéket jelentő sportok fenntartásában továbbra is döntő szerepet vállal, például közvetlen támogatással. A szakszövetségek működési támogatásának mértékéről - meghatározott normatíva alapján - a Nemzeti Sportszövetség dönt, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium többletjogai megszűnnek.
A sportcélú költségvetés 2004-ben 16 plusz 4,6 milliárd forint lesz - utóbbi összeg a Budapest Sportaréna építésére felvett hitel törlesztése -, idén ez 13 milliárd volt. A Magyar Olimpiai Bizottság továbbra is jelentős összeget kap, míg az athéni ötkarikás játékokra való felkészülésre idén 1,2, jövőre 1,9 milliárdot költ az állam. Tornatermi építési program is indul 6 milliárd forintért.
A vagyoni értékű jogok (pl. közvetítési jog) tulajdonosa a sportoló, illetve a sportszervezet. A szakszövetség ezt magához veheti a bajnokság kiírásakor, de akkor ellenértéket kell fizetnie. A törvény szerint a Nemzeti Sporttanács lesz a magyar sport stratégiai tervező, koordináló szerve. A törvény érinti a sportrendezvények biztonságát is, ezek szerint az állam a felelős a kiemelt kockázattal járó események biztosításáért. Az egyetlen nyitott kérdés ennek pontos finanszírozása, erre még a törvény elfogadása előtt kell megoldást találni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

TGM: A Vidnyánszky-ügy

TGM: A Vidnyánszky-ügy

Egy lopott biciklin csúsztak el a katalizátor-tolvajok

Egy lopott biciklin csúsztak el a katalizátor-tolvajok