Tetszett a cikk?

Közel hetven fős tömeg tüntet a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt ifjabb Hegedűs Lóránt mellett, akinek a közösség elleni izgatás vádja miatt tavaly indított büntetőperének másodfokú tárgyalása folyik. A hvg.hu tudósítója szerint a tüntetők – köztük síró asszonyok - szórólapokat osztogattak, amelyeken Hegedűs a bíróság által első fokon kirekesztőnek ítélt írása volt olvasható.

A tüntetés tíz óra tájban békés keretek között folyt, a résztvevők látszólag nem jutottak be az épületbe – jelentette tudósítónk. A Hegedűs írását tartalmazó röpcádulákon a cikk szövege mellett egyéb információk is megtalálhatók voltak: például egy izraeli irányítású cégcsoport belvárosi ingatlan- és bevásárlóközpont-befektetéseit ábrázoló térkép. A békés tüntetők jelenleg az egész Markó utcai parkolót elfoglalják a bíróság épülete előtt – számolt be a Havaria Press. A tüntetők kisebb szópárbajba is keveredtek az épületet őrző kormányőrökkel, tettlegességre a jelentés szerint nem került sor a tüntetők és az őrök között.
Ifjabb Hegedűs Loránt 2001 nyarán még országgyűlési képviselőként, a MIÉP alelnökeként írta a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában a Keresztyén Magyar Állam című írást – emlékeztet az MTI összeállítása. A Fővárosi Bíróság tavaly decemberben nem jogerősen kimondta, hogy az írás alkalmas a gyűlöletkeltésére, és ezzel a szerzőnek is tisztában kellett lennie. A cikk használja többek között a "galíciai jöttmentek hada" fordulatot és egy helyütt úgy fogalmaz: "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!"
A Fővárosi Bíróság Hegedűst első fokon egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte közösség elleni izgatás miatt. A bíróság szóbeli indoklásában visszautasította azt a vádlotti védekezést, hogy a szerző nem fizikai, hanem csak szellemi értelemben szólt a kirekesztésről, csak abban az értelemben, hogy nem vállalja valakikkel a közösséget. Az elsőfokú bíróság ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy aki egy kicsit is ismeri a történelmet, annak eszébe kell hogy jussanak a kirekesztés olyan formái, mint például az 1939-es és 1942-es magyarországi zsidótörvények. A szerzőnek tehát tisztában kellett lennie azzal, hogy írása gyűlöletre uszít. A bíróság nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott református lelkész, a cikk írásakor pedig országgyűlési képviselő volt.
Az ügyész tavaly decemberben tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a vádlottak és védőik azonban bűncselekmény hiányában felmentésért fellebbeztek. Így került a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára. Az elsőfokú tárgyalás népes hallgatósága az ítélethirdetést követően "Nincs igazság! Hajrá magyarok! Zsidóké az ország!" felkiáltásokkal vonult ki a Fővárosi Bíróság nagytereméből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem