Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a legfőbb ügyész Répássy Róbertnek, a Fidesz képviselőjének interpellációjára adott válaszát.

A fideszes képviselő az MSZP által 1990-ben alapított Kime-Net Kft. ellen megszüntetett nyomozással kapcsolatban kérdezte Polt Pétert, a cég ugyanis jelentős köztartozást halmozott fel, miközben számos tulajdonosváltáson ment keresztül. Répássy szerint a szocialista párt 1993-ban megvált a kft-től, de az új tulajdonos a társaság korábbi ügyvezetője, Váci Péter lett, "aki korábban több MSZP közeli vállalkozásban is tisztséget vállalt". A képviselő hozzátette, hogy 1995-ben a kft-t egy forintért vásárolta meg egy Magyarországon élő görög férfi, Hatzigiannisz Hrisztosz, aki szerint visszaéltek személyes adataival, mert ő nem vásárolta meg a Kime-Net Kft.-t.A fővárosi cégbíróság 2000 áprilisában megállapította a több tíz millió forintos köztartozást felhalmozó társaság fizetésképtelenségét, és elrendelte a kft. felszámolását – fogalmazott Répássy. Szerinte az APEH bűnügyi igazgatósága 2002 szeptemberében megszüntette a nyomozást, mivel nem volt megállapítható az elkövető kiléte. "Milyen döntést hozott volna az illetékes ügyészség abban az esetben, ha az eljárás nem egy MSZP által alapított cég fantomizálásáról szól?" - tette fel a kérdést Répássy.Polt Péter válaszában emlékeztetett arra, hogy az APEH bűnügyi igazgatósága 2000 decemberében feljelentéskiegészítés keretében kezdte el a ügy vizsgálatát, majd adócsalás bűntettének alapos gyanúja miatt rendelte el a nyomozást. A legfőbb ügyész elmondta, hogy a nyomozás azt állapította meg, hogy az egymillió 244 ezer forint adótartozást felhalmozó Kime-Net Kft. tulajdonosai 1995-ben jelképes összegért értékesítették a céget egy görög férfinak, aki a nyomozás adatai szerint az ügyben nem érintett, és adatait jogellenesen használták fel.Az adóhatóság 1996 novemberében tartott ellenőrzése során megállapította, hogy a kft 27 millió 770 ezer forint adókülönbözetet halmozott fel, és a hatóság a társaságot a hátralék megfizetésére kötelezte - tette hozzá. Mivel az adóhatósággal szembeni tartozást a társaság nem fizette be, 2000 márciusában elrendelték a Kime-Net Kft. felszámolását – fogalmazott a legfőbb ügyész.A képviselő a legfőbb ügyész válaszát nem fogadta el. Az Országgyűlés a Fidesz, az MDF és a két független képviselő 165 igen szavazatával, 164 MSZP-s ellenszavazattal és kilenc szintén MSZP-s tartózkodással elutasította az interpellációra adott választ. Az SZDSZ frakció jelen lévő tagjai nem szavaztak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son