Tetszett a cikk?

Mádl Ferenc köztársasági elnök előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a december 15-én elfogadott, úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében, mert a felügyelet vezetőire vonatkozó rendelkezéseket alkotmányosan aggályosnak ítélte.

A befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megváltoztatja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését is. A módosítás szerint a felügyelet élén az eddigi egyszemélyi vezető helyett öt tagból álló testület, a Felügyeleti Tanács áll. A felügyeleti hivatal élére főigazgató és két helyettes kerül."A köztársasági elnök megítélése szerint a fent említett, kihirdetésre megküldött törvény, és annak különösen 38. paragrafusa alkotmányellenes, ezért azt alkotmányos jogkörében megküldte az Alkotmánybíróságnak" - tartalmazza a köztásrasági elnök sajtóirodájának közleménye.A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a törvény vonatkozó bekezdése szerint a törvény hatálybalépésének napján megszűnik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - e törvény hatálybalépésekor hivatalban lévő - elnökének, elnökhelyetteseinek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya. Ez a rendelkezés egyedi személyi döntést mond ki normatív, törvényi formában.A köztársasági elnök megítélése szerint az egyedi döntés helyett a jogszabályi forma választása két vonatkozásban is alkotmányellenes. Először, egyedi személyi döntés törvényi normába foglalása visszaélés a törvényhozás rendjével, mert ebben az esetben nem általános normaként, általános viszonyok szabályozására hoznak törvényt. Alkotmányellenes az egyedi döntés törvényi formába öltöztetése azért is, mert elvonja a jogorvoslat lehetőségét az érintettektől."Az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a jogállam nélkülözhetetlen eleme a jogbiztonság. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szervezetének a törvénnyel célzott átalakítása sérti a viszonylagos állandóság és a kiszámíthatóság követelményét is; ezzel sérti a jogállamiság nélkülözhetetlen elemét képező jogbiztonságot" - tartalmazza a közlemény.A törvény elfogadásakor egyébként az ellenzék nem szavazott, a voksolás után tiltakozásképpen kivonult a teremből. A Fidesz és az MDF többször is hangsúlyozta, hogy a törvény célja Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének eltávolítása. A jogszabály miatt bírálatot kapott a kormány nemzetközi szervezetektől is. A Fidesz azóta bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. A szocialisták a jogszabály elfogadását a befektetők és betétesek, különösen a kisbefektetők érdekeinek fokozott védelmével indokolták. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Polt Péter szerint a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”

Polt Péter szerint a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz