A vasárnapi Tilos-ellenes demonstráció mint a „zsidó zászlóégetős” vonul be a magyar tüntetéstörténet feketekönyvébe – közvetlenül a csirkelábas, a féregirtós, a kendermagos és gazdatüntetés mellé. És még az sem kizárt, hogy a parlamenti jobboldal is következményekkel számolhat.

A Tilos Rádió keresztényellenes kiszólásai nyomán úgy tűnt, a jobboldalnak egy ideig sikerülhet a maga szája íze szerint tematizálni a politikai közbeszédet. A két egymással szemben álló és kizárólag a maga médiájából tájékozódó politikai ellentábor ugyanis ma már képtelen különbséget tenni lényeges és lényegtelen dolgok között. Ha az egyik „oldal” valamit fontosnak érez, és ezt kellő súllyal képviseli is, akkor a másik „oldal” bizonyosan lépre megy, és ő is hasonló erőkkel képviselteti magát a küzdőtéren. PR-guruk szerint az első megszólalás sokáig behozhatatlan előnyt jelent a közlési kényszer alatt cselekvő ellenlábassal szemben. Tilos-ügyben a vehemens jobboldaliak léptek először, hogy aztán rámozduljanak a témára a mérsékeltebbek is. Verdikt egységes vala: a rádió azonnali betiltása, és a stúdió sóval történő behintése.

A baloldal kínos helyzetbe került: röviddel a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálásának parlamenti kikényszerítése után aligha tehettek úgy, mintha nem történt volna semmi. Ráadásul a Tilos demonstratív elítélése – amit a jobboldal hevesen követelt – paradox módon azt a látszatot kelthette volna, hogy van kapcsolat a rádió és a kormánypártok között. A kormány tehát hallgatott – a maga szempontjából valószínűleg helyesen. (Egyébként persze komoly paranoiára vall, ha valaki a mai parlamenti baloldal vagy a kormány kohorszának tekinti a Tilost.)

Ám a polgári körök (vagy a közéjük férkőzött provokátorok, mint ahogy a Magyar Nemzet is sejteti) vasárnap ismét segítségére siettek a kormánynak. Megtették a szívességet, hogy zászlóégető autodaféjukkal fordítottak egyet a közbeszéd irányán. Mert míg a Tilos hőzöngéseit alig néhány ezren hallhatták, addig a zsidózós utcaszínházat a tévéknek köszönhetően mindenki láthatta. Ez pedig nem használ a parlamenti jobboldal nagyszabású terveinek. Gondoljunk arra, mennyire kellemetlenül érintette őket és a népszerűségüket a másfél évvel ezelőtti hídfoglalás. Néhány párhuzamosságot nem nehéz felfedezni: akkoriban a választások elcsalásával vádolták a szocialistákat, majd amikor a „forradalmi tömeg cselekvésre szánta el magát”, kénytelenek voltak tőle elhatárolódni. A Tilos-botrány kapcsán az utóbbi napokban számos alkalommal intézményes keresztényellenességről beszéltek, aztán az arányos leventék izraeli zászlót égettek meg zsidóztak. Most megint a polgári körök éceszgéberein a sor. A tüntetésszervező és a Magyar Nemzet gyorsan reagált. Pesti Imre elhatárolódott a „hivatalos esemény után történtektől”. A polgári napilap pedig szerkesztőségi cikkben minősítette antiszemita uszításnak a zászlóégetést (igaz, a címlapon még provokációról ír). Legutóbb a Fidesz-MPP kulturális tagozata is a bűnüldöző szervek határozott fellépését sürgette.

2002 nyarán a Fidesz jelentős népszerűségvesztést, a kormány jelentős népszerűség-növekedést könyvelhetett el. Az ellenzéknek – a kormány teljesítményét és a lakossági teher év eleji növekedését látva – ettől most bizonyosan nem kell tartania. De a hatalmassá dagasztott Tilos-szagában ezzel odaveszett a morális fölény és a tematizálás előnye is. Az ORTT kormánypárti tagjai megkönnyebbülhetnek, a nyomás csökkent. A két éve a mostani kormánypártokra szavazóknak, majd fokozatosan elfordulóknak pedig eszükbe jut, hogy akkoriban miért is nem a Fideszt választották – és ennek már a nyári EU-választáson következményei lehetnek. A politikus legnagyobb ellenfele ugyanis nem a másik politikus, hanem az emlékezet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc

Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában

Készül a propaganda: megmondták a szakértőnek, mit mondjon az M1-en

Készül a propaganda: megmondták a szakértőnek, mit mondjon az M1-en

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt